Apple-fabrikant Foxconn haalt verwachte omzetgroei niet

Het Taiwanese bedrijf Foxconn, dat de nieuwste iPhones grotendeels produceert, heeft een forse tegenvaller in de omzet van 2015. Die groeide met 6,4 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl analisten rekening hielden met 7 procent.

Persbureau Reuters meldt vrijdag dat Foxconn, officieel Hon Hai, in december 20 procent minder omzet had dan in zowel november vorig jaar als december 2014.

Aanleiding is mogelijk de teruglopende productie van iPhones in China. Apple zou eind dit jaar fors minder iPhones hebben besteld bij leveranciers.

In december behaalde Foxconn een omzet van omgerekend 11,3 miljard euro. Over het hele jaar groeide de omzet met 6,4 procent tot ruim 123 miljard euro.

Productiedip

De laatste twee maanden van het kalenderjaar zijn doorgaans een tijd van absolute topdrukte, maar dat is dit jaar dus niet het geval. In het eerste kwartaal van 2016 worden waarschijnlijk ook minder iPhones gemaakt.

Toeleveranciers Cirrus Logic en Qorvo Inc van Apple hebben de omzetverwachtingen voor het lopende kwartaal al naar beneden bijgesteld.

Volgens analisten is de productiedip gebruikelijk in deze periode. De 'interim-modellen' van de iPhone, zoals de iPhone 6S, verkopen minder goed dan nieuwe generaties smartphones.

Foxconn is de grootste elektronicafabrikant ter wereld. In de Chinese stad Shenzen is een Foxconn-fabriek met meer dan 200.000 werknemers die de iPhone maakt.

Andere smartphones

Behalve de leveranciers van Apple, zien ook andere smartphone-producenten een dipje in de productie.

De grootste chipmaker ter wereld, TSMC, liet ook weten in december een dip te zien in verkopen. De jaarlijkse groei van verkopen in 2015 halveerde in vergelijking tot 2014, toen de iPhone 6 werd geïntroduceerd.

Samsung zei een groei van 15 procent in de winst te zien, hoewel daarmee ook de verwachting niet wordt nagekomen.

Lees meer over:
Tip de redactie