Lenovo gaat in de zomer van 2016 een smartphone uitbrengen die gebruikmaakt van de Project Tango-technologie van Google. 

Dat is een camera met een dieptemeter die onder meer kan worden gebruikt om binnen gebouwen routes te tonen of om ruimtes op te meten.

Google en Lenovo hebben het afgelopen jaar achter de schermen samengewerkt aan de technologie, zei Johnny Lee, hoofd van het Tango-project bij Google, op de techbeurs CES in Las Vegas.

De exacte details van het Lenovo-apparaat staan nog niet vast, maar het apparaat krijgt in ieder geval een grootte van tussen de 6 en 6,5 inch. Aan de bovenkant van de smartphone komen de drie camera's die nodig zijn voor de Project Tango-technologie: één met een rgb-sensor, één met dieptesensor en één met een fisheye-lens.

De smartphone zal draaien op een Qualcomm-chip en krijgt een prijs van minder dan 500 dollar. "We willen niet dat dit een niche-apparaat, maar juist een mainstream-apparaat wordt", zei Jeff Meredith, bestuurder van de mobiele tak van Lenovo. Het bedrijf zegt een wereldwijde lancering voor te bereiden.

Experiment

Ruim een jaar geleden presenteerde Google voor het eerst Project Tango en werd een experimentele tablet met de dieptecamera beschikbaar gemaakt voor ontwikkelaars. Sindsdien hebben ruim 5.000 ontwikkelaars ermee gewerkt en zijn er tientallen apps gemaakt.

Daarmee is het onder meer mogelijk om virtuele figuren in de echte wereld te tonen. Een digitale kitten kan bijvoorbeeld op het scherm van de tablet rondlopen in de ruimte die de camera ziet, en rekening houden met obstakels.

Ook kunnen afstanden, bijvoorbeeld van de vloer tot het plafond, nauwkeurig worden gemeten. Routes kunnen binnenshuis worden uitgestippeld en getoond met een blauwe lijn die over de echte wereld wordt getoond.

Volgens Lee is het een groot gebrek aan smartphones dat ze wel een route van duizenden kilometers over wegen kunnen plannen, maar niet kunnen vertellen hoe je binnen een hotel of winkelcentrum naar een bepaalde ruimte komt. De blauwe punt op de kaart wordt binnen gebouwen een "blauwe waas van twijfelachtigheid", zei hij.

Gps

Lee zei te verwachten dat de Tango-technologie net zo'n grote stap vooruit zal betekenen voor smartphones als de gps-chip eerder was. "Nu zou je geen telefoon meer kopen die dat niet heeft."

Ontwikkelaars die een app willen ontwikkelen voor Project Tango kunnen zich tot 15 februari aanmelden. Google zegt geld en hulp beschikbaar te zullen stellen voor de ontwikkeling van apps, en de meest veelbelovende ideeën standaard mee te leveren op de Lenovo-smartphone.

Lees alles over CES in ons dossier