Apple zou fors minder iPhones hebben besteld bij zijn leveranciers. Dat zou blijken uit het feit dat de Chinese leveranciers productiecapaciteit over hadden in de laatste twee maanden van het kalenderjaar 2015. Dat is doorgaans een tijd van absolute topdrukte.

De Chinese stad Zhengzhou, thuisbasis van een Foxconn-fabriek met meer dan 200.000 werknemers die iPhones maakt, zou volgens de Wall Street Journal ruim 12 miljoen dollar aan subsidie aan Foxconn hebben gegeven. Op die manier zouden er zo min mogelijk ontslagen moeten vallen bij de grootste fabrikant van iPhones in China.

Medewerkers van Foxconn zouden ook uitzonderlijk vroeg vakantie hebben gekregen voor het Chinees Nieuwjaar, dat in februari gevierd wordt.

Volgens analisten duidt de subsidie, die als "werkloosheidsverzekering om de beroepsbevolking te stabiliseren" wordt aangeduid, erop dat de verkopen van nieuwste iPhones tegenvallen.

Apple zelf weigerde te reageren op de berichten en zei dat het bedrijf nooit iets zegt over de verwachte verkopen van zijn apparaten. Vlak voor de jaarwisseling kwamen er ook al berichten naar buiten dat Apple fors minder nieuwe iPhones zou verschepen.