Samsung wil dat de Amerikaanse rechter een boete van 120 miljoen dollar (112 miljoen euro) van een Apple-patentzaak alsnog ongeldig verklaart.

Dat verzocht Samsung aan de rechter tijdens een hoger beroep. De jury van de originele patentzaak had volgens Samsung nooit zo'n hoge boete mogen opleggen, meldt Reuters

Bij de eerdere patentzaak werd een boete opgelegd omdat Samsung drie patenten zou hebben geschonden van Apple. Samsung zou inbreuk hebben gemaakt op patenten voor 'slide to unlock', autocorrectie en snelle links in een mobiel besturingssysteem.

Twee van de drie rechters trokken tijdens de patentzaak Apple's argumentatie in twijfel en Apple zou in een andere rechtszaak vergelijkbare punten hebben gemaakt, die werden afgewezen door de rechter. Toch besloot de jury om Samsung een boete op te leggen.

De jury heeft zich volgens een advocaat van Apple gebaseerd op "substantieel bewijs", waardoor de uiteindelijke uitspraak gegrond zou zijn. 

Apple en Samsung besloten in 2014 om tientallen rechtszaken omtrent patenten te schikken. Sindsdien strijden de bedrijven alleen nog in Amerikaanse rechtbanken.