Huawei gaat zijn grote smartphone Mate 8 in Europa uitbrengen. Het apparaat met een scherm van 6 inch was eerder alleen in China verkrijgbaar.

Het toestel heeft een full hd-resolutie en is de eerste telefoon die draait op de eigen Kirin 950-processor van Huawei.

Hij heeft een zeer grote accu van 4.000 mAh, waardoor hij volgens Huawei twee dagen mee gaat als de batterij helemaal is opgeladen.

De smartphone maakt gebruik van een aangepaste versie van Android 6.0 en heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant. De camera heeft een 16 megapixel-sensor van Sony.

De telefoon verschijnt in twee versies. Een versie met 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte zal 599 euro kosten. Een versie van 699 euro bevat 4 GB werkgeheugen en 64 GB opslag. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Tablet

Naast de nieuwe smartphone kondigde Huawei dinsdag op de technologiebeurs CES ook een Android-tablet aan. De Mediapad M2 heeft een full hd-scherm van 10,1 inch en draait op de iets minder snelle Kirin 930-processor.

Het apparaat heeft een doorsnee van 7,4 millimeter en weegt 490 gram. De camera's hebben sensoren van 13 en 5 megapixel, en de accu is 6.660 mAh groot. 

Bij de presentatie van de tablet besteedde Huawei veel aandacht aan de speakers in het apparaat, die zijn geleverd door audiobedrijf Harman Kardon.

De M2 wordt geleverd in twee varianten. Een normale versie heeft 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslagruimte, terwijl een premiumversie wordt voorzien van 3 GB werkgeheugen en 64 GB opslagruimte. De premium-editie wordt ook geleverd met een speciale stylus die 2.048 drukniveaus kan identificeren.

De Amerikaanse prijzen zijn respectievelijk 349 dollar (325 euro) en 419 dollar (390 euro). Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

De Huawei Watch, het slimme horloge van het Chinese bedrijf, krijgt een speciale vrouwenvariant. De Jewel- en Elegant-versies zijn ontworpen in samenwerking met Swarovski. Ze bieden voor het eerst de mogelijkheid om via een ingebouwde speaker in het horloge te bellen.

De twee vrouwenhorloges gaan respectievelijk 499 dollar (465 euro) en 599 dollar (558 euro) kosten.

108 miljoen

Op CES maakte Huawei bekend dat het bedrijf in 2015 in totaal 108 miljoen smartphones heeft verkocht, goed voor een omzet van meer dan 20 miljard dollar (18,6 miljard euro). Dat is bijna 70 procent meer dan een jaar eerder. De omzet stijgt sneller dan het aantal verkochte toestellen, dus de gemiddelde Huawei-smartphone werd in 2015 voor meer geld verkocht dan een jaar eerder.

De P8, het vlaggenschip van Huawei, is in totaal meer dan 4,5 miljoen keer verkocht. De overgrote meerderheid van de verkopen komt dus uit goedkopere toestellen.

Lees alles over CES in ons dossier