Samsung komt met een Windows 10-tablet die standaard wordt voorzien van een loskoppelbaar toetsenbord. 

Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd op technologiebeurs CES in Las Vegas.

De Galaxy Tab Pro S heeft een schermformaat van 12 inch en gaat de concurrentie aan met onder meer de Surface-tablets van Microsoft, vergelijkbare tablets van andere pc-fabrikanten, en de iPad Pro van Apple.

Het is voor het eerst dat Samsung een apparaat met Windows 10 lanceert. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zich volledig gefocust op Android en het eigen besturingssysteem Tizen.

Specificaties

De Tab Pro S krijgt een resolutie van 2160 bij 1440 pixels en draait op een Intel Core M-processor. Er is 4 GB werkgeheugen en 128 of 256 GB opslagruimte. De accu lijkt redelijk klein te zijn, met een capaciteit van 5.200 mAh. Samsung belooft dat de tablet 10,5 uur mee gaat op één acculading.

Het apparaat is slechts 6,3 millimeter dik en weegt 693 gram. In Nederland zal enkel een versie beschikbaar worden die wifi-verbindingen kan maken. Het 4G-model verschijnt hier voorlopig niet.

Een versie met Windows 10 Home zal over de toonbank gaan voor 999 euro, terwijl een versie met Windows 10 Pro 1099 euro zal kosten. In tegenstelling tot andere makers van hybride tablets levert Samsung zijn toetsenbord standaard mee.

Samsung kondigde dinsdag ook twee nieuwe varianten van zijn Gear S2-smartwatch aan. Het horloge wordt beschikbaar in uitvoeringen die zijn bedekt in 18-karaats roségoud of platina. Ook werd bekend dat de Gear S2 later in 2016 zal kunnen samenwerken met iPhones, in plaats van alleen met Android-apparaten.

Al het laatste nieuws van techbeurs CES in ons dossier