De gemiddelde databundel van Nederlandse smartphonegebruikers is in de afgelopen twee jaar gedaald van 2,6 GB naar 2,3 GB per maand.

De daling van het gemiddelde datapakket wordt veroorzaakt door de grote aanwas van nieuwe gebruikers van mobiele data. Die kiezen vaak voor een kleinere databundel, waardoor het gemiddelde daalt, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. 

Het aantal mensen dat geen mobiele data zegt te gebruiken is flink gedaald tussen eind 2013 en eind 2015. Nu zegt 25 procent van de ondervraagden geen mobiele data te gebruiken, eind 2013 lag dat percentage nog op 43 procent. 

Grotere bundels

47 procent van alle Nederlanders heeft een databundel van 1 GB. De populariteit van bundels boven de 1 GB is de afgelopen twee jaar flink gestegen. Nu heeft 11 procent van alle Nederlanders een bundel van tussen de 1 en 3 GB, twee jaar geleden lag dat nog op 4 procent. 

5 procent van de Nederlanders heeft een bundel van tussen de 4 en 20 GB, in 2013 lag dat aandeel op 1 procent. Het aantal mensen met een ongelimiteerde databundel is de afgelopen jaren wel gedaald. Dat komt vooral doordat de meeste providers zo'n onbeperkt datapakket niet meer aanbieden. 

Toekomstige datapakketten

De meeste mensen (49 procent) verwachten bij hun volgende databundel ook voor 1 GB te kiezen. 30 procent zegt te zullen kiezen voor maximaal 500 MB, 23 procent van de Nederlanders verwacht bij hun volgende pakket een bundel van boven de 1 GB te zullen aanschaffen.