Phablets, smartphones met een zeer groot scherm, zijn aan het eind van 2015 ruim twee keer zo populair als een jaar eerder.

Dat stelt althans Flurry, een bedrijf dat via honderdduizenden apps analyseert welke apparaten op de smartphone- en tabletmarkt worden geactiveerd.

Het bedrijf, dat eigendom is van Yahoo, deed onderzoek naar de activaties van nieuwe apparaten in de week voor kerst, van 19 tot en met 25 december. In die tijd waren 27 procent van de activaties een phablet, waar dat een jaar eerder nog in 13 procent vand e gevallen zo was.

De groei gaat ten koste van middelgrote telefoons (gedaald van 63 naar 54 procent) en tablets (van 22 naar 18 procent). Kleine telefoons, met een schermgrootte van minder dan 3,5 inch, komen nauwelijks meer voor met 1 procent van alle activaties.

Marktaandeel phablets

Bron: Flurry© NU.nl/Jerry Vermanen

Apple

Met name onder Android-gebruikers zijn phablets populair. Zo'n 50 procent van alle Android-activaties was een phablet, terwijl tablets slechts goed waren voor 12 procent van de nieuwe apparaten. Onder iOS-gebruikers blijven kleinere telefoons een stuk populairder, maar waren de phablets 6 Plus en 6S Plus goed voor 12 procent van de activaties.

In de week voor kerst was Apple verreweg het populairste smartphone- en tabletmerk, met 49,1 procent van de activaties. Samsung volgt op afstand met 19,8 procent. De twee kropen dit jaar wel iets dichter bij elkaar dan vorig jaar.

Hoewel het gaat om wereldwijde cijfers, presteert Apple vermoedelijk bovengemiddeld goed omdat vooral in de VS in de kerstperiode veel elektronica cadeau worden gedaan. In die markt heeft Apple een sterkere positie dan op veel andere continenten.

Volgens cijfers van IDC had Apple in het derde kwartaal 13,5 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen.