Samsung moet meer aandacht besteden aan het ontwikkelen van software voor smartphones. Het Koreaanse bedrijf houdt zich te veel bezig met de kortetermijnoplossingen voor hardware.

Dat hebben hoge leiders en oudgedienden van Samsung gezegd tegen persbureau Reuters.

De medewerkers en oud-medewerkers zeggen dat er verwarring is tussen de verschillende afdelingen en dat ze vaak dezelfde taken hebben. Zo kan het voorkomen dat er apps worden gemaakt die veel op elkaar lijken.

Binnen het bedrijf zou vooral aandacht worden besteed aan het promoten van hardware op korte termijn, terwijl er weinig wordt nagedacht over de lange termijn.

Zo zou er te weinig platforms worden gemaakt die meerwaarde kunnen bieden en gebruikers aan het merk Samsung kunnen binden.

Topmanagement

"Samsungs topmanagement begrijpt software niet", zei een oud-medewerker. "Ze snappen hardware, daar zijn ze zelfs beter in dan wie dan ook. Maar software is een heel ander verhaal."

Er is een algemene afname in groei van smartphoneverkopen. De vrees bestaat dat Samsung zonder eigen herkenbare software, content en diensten smartphonegebruikers niet kan binden.

Smartphones van Samsung zouden in dat geval te weinig verschillen van andere Android-phones.

Samsung is niet het enige bedrijf dat moeite heeft met het maken van goede software. Ook HTC, Nokia en Blackberry stuiten op problemen bij het maken van bruikbare platforms.