De groei van de smartphonemarkt is in 2015 vertraagd, maar dat weerhield smartphonemakers er niet van om een grote hoeveelheid nieuwe modellen te lanceren. Er verschenen in Nederland maar liefst 175 verschillende smartphones in 2015.

Dat blijkt uit gegevens die NU.nl heeft ontvangen van GSMinfo.nl. In totaal brachten 32 verschillende smartphonemerken dit jaar minstens één toestel op de Nederlandse markt.

Daartoe behoren grote namen als Samsung, Apple en LG, maar ook nieuwkomers en onbekende namen als Kazam, iDroid en Wiko.

Bij hun verschijning liepen de prijzen van de toestellen uiteen van 52 euro (de Archos 35b Titanium) tot 859 euro (de iPhone 6S Plus). De gemiddelde minimumprijs van een nieuwe smartphone - de laagst beschikbare prijs op de releasedatum - was 265 euro.

Prijssegmenten

De meeste toestellen die verschijnen zijn budgetmodellen, met een prijs van minder dan 200 euro. Daarvan verschenen er dit jaar 99. Daarnaast kwamen er 47 midrange-telefoons van 200 tot 400 euro uit, en 29 high-end-modellen van meer dan 400 euro.

Smartphones prijsklasse

Bron: GSMinfo.nl© NU.nl/Jerry Vermanen

Desalniettemin blijft het high-end-segment in Nederland het populairst, met 43 procent van alle verkopen. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau GfK aan NU.nl heeft verstrekt.

Van alle smartphoneverkopen valt 32 procent in het budgetsegment en een kwart van de verkochte toestellen is een midrange-model. Die cijfers zijn nauwelijks veranderd ten opzichte van een jaar eerder, al is het duurste segment iets populairder geworden.

Marktaandelen smartphones

Bron: GfK© NU.nl/Jerry Vermanen

5,3 miljoen

Zo'n driekwart van alle verkochte toestellen kon dit jaar een 4G-verbinding maken, waar dat aandeel vorig jaar nog 55 procent was.

In totaal worden er dit jaar 5,3 miljoen smartphones verkocht in Nederland, denkt GfK. In de eerste drie kwartalen van het jaar groeide de markt met 8 procent.

Samsung

Samsung is de meest productieve smartphonemaker, met 25 verschillende modellen die dit jaar op de Nederlandse markt verschenen. Bij dat getal worden dual-sim-varianten als apart toestel meegerekend. Hoewel er gemiddeld elke twee weken dus een nieuwe Samsung-smartphone verschijnt, ligt het aantal verschillende toestellen lager dan in voorgaande jaren.

"Het is voor ons juist een bewuste keuze geweest om het aantal toestellen te reduceren", zegt Gerben van Walt Meijer, marketingmanager van de mobiele tak van Samsung Nederland. Volgens hem was dat nodig om kosten te besparen en meer aandacht te kunnen geven aan de overblijvende toestellen in de S-serie (high-end), A-serie (midrange) en J-serie (budget).

De allergoedkoopste toestellen van minder dan 150 euro worden uit het aanbod geschrapt, onder meer omdat de gebruikservaring bij die apparaten niet goed genoeg is. "Men is meer tevreden over toestellen die gewoon betere specificaties hebben dan de instapmodellen", zegt Van Walt Meijer.

Samsung heeft wereldwijd een moeilijk jaar achter de rug, met dalende omzet en winst uit de smartphonetak. Maar Van Walt Meijer zegt "uitermate tevreden" te zijn over de prestaties van de Nederlandse tak. Volgens hem is er dit jaar een verkoopgroei gerealiseerd.

Uit recente cijfers van Deloitte blijkt dat Samsung het populairste telefoonmerk van Nederland blijft. Ruim 40 procent van de Nederlanders gebruikt een toestel van het bedrijf, terwijl 23 procent een iPhone heeft. Kleinere fabrikanten moeten dus strijden om ongeveer een derde van de totale markt.

Releasemaand smartphones

Bron: GSMinfo.nl© NU.nl/Jerry Vermanen

Wiko

Het is niet gemakkelijk om je als smartphoneproducent in dat gedrang te onderscheiden, zeker niet als je zwaar moet concurreren op specificaties en prijs. Toch denkt Ab Seghrouchni, sales manager Nederland van Wiko, dat zijn merk kan opvallen in de massa.

"Wat je ziet is dat de Aziaten heel goed zijn in het bekendmaken van hun merknaam, maar vervolgens hebben ze geen merkidentiteit", zegt hij. Het Franse Wiko denkt met een "French touch" een eigen identiteit te kunnen uitstralen en bracht dit jaar maar liefst twaalf verschillende smartphones naar Nederland.

Het bedrijf denkt hier dit jaar tussen de 40.000 en 50.000 smartphones te slijten, goed voor minder dan 1 procent van de markt. In 2016 wil het bedrijf 5 procent van de totale markt veroveren met zijn toestellen, die tussen de 59 en 349 euro kosten.

"Het is heel ambitieus, dat erken ik ook", zegt Seghrouchni. "Maar het moet mogelijk zijn." Volgens hem heeft Wiko in Frankrijk maar liefst 17 procent van de smartphonemarkt in handen, en is in België het doel van 5 procent ook al bereikt.

Kortingen

Wie niet direct op de releasedatum een telefoon koopt, maar nog enkele maanden wacht, kan vaak een flinke korting verwachten. Uit de cijfers van GSMinfo.nl blijkt dat verschillende smartphonefabrikanten hun high-end-toestellen snel in prijs verlagen. Alleen bij toestellen van Apple blijven de prijzen vrij constant.

De LG G4, die eind mei verscheen voor rond de 625 euro, is inmiddels verkrijgbaar voor 439 euro (30 procent minder). De Galaxy S6 van Samsung zakte van 698 naar 499 euro en de Xperia Z3+ van Sony van 699 naar 462 euro.

Het meest afgeprijsde toestel van het jaar was de G Flex 2, de gebogen smartphone van LG die in maart verscheen voor 649 euro. De futuristische telefoon, die werd afgekraakt door recensenten, is nu verkrijgbaar voor 269 euro, zo'n 60 procent minder dan bij zijn verschijning.

Prijzen smarthonemerken

Bron: GSMinfo.nl© NU.nl/Jerry Vermanen

Concurrentie

Er lijkt geen einde in zicht voor de vernietigende concurrentie op de smartphonemarkt. Marktonderzoeker Trendforce voorspelt dat de wereldwijde markt in 2016 nog rond de 7 procent zal groeien, en dat Chinese producenten van goedkope smartphones hun opkomst zullen doorzetten.

LG is volgend jaar de eerste smartphoneproducent met een nieuw toestel in Nederland: de V10, met twee schermen, verschijnt op 1 januari. Enkele dagen later worden de eerste telefoonaankondigingen van 2016 verwacht op technologiebeurs CES.