De startup XE uit Oekraïne zegt een nieuwe draadloze oplaadmethode te hebben ontdekt, waarmee een smartphone op grotere afstanden wordt opgeladen.

Dat meldt Ars Technica

Met de nieuwe methode kan een apparaat op 5 meter afstand worden opgeladen. Hierdoor kan een smartphone bijvoorbeeld overal in een kamer worden opgeladen.

Draadloze opladers hebben doorgaans een kort bereik, waardoor een smartphone op het laadstation moet worden gelegd.

XE werkt aan een commerciële versie van de oplaadtechniek. Deze zal worden verwerkt in een oplaadstation van 15 bij 40 centimeter groot en een smartphone-hoes van 3 millimeter dik.

Kristalradio

Volgens de uitvinders werkt de draadloze oplader net als een kristalradio. Deze radio gebruikt onderdelen om draadloos radio te ontvangen en uit te zenden, zonder dat er een batterij of stopcontact vereist is. De geluidskwaliteit is hierbij lager dan gebruikelijk.

XE zou een speciaal soort antenne hebben uitgevonden, die in staat is om op vergelijkbare wijze stroom uit radiosignalen te halen. Door een lage frequentie zou dit een effectieve manier zijn om een telefoon op te laden.

Veiligheid

Het laadstation zou 2,5W aan stroom door de lucht sturen en heeft een maximum output van 5W. Volgens de makers is dat veilig genoeg voor mensen en dieren. 

Er wordt gewerkt aan een prototype om te tonen tijdens de SVOD Europe-conferentie in Dublin. Daarna wordt gekeken of de oplader voor verkoop kan worden goedgekeurd in Engeland.