Tim Cook noemt belastingontwijking Apple 'politieke onzin'

Apple-ceo Tim Cook heeft in een interview een vermeend plan voor belastingontwijking door zijn bedrijf "politieke onzin" genoemd. Hij zei dat de aantijgingen komen van Amerikaanse politici die het verouderde belastingstelsel weigeren aan te passen.

Cook deed zijn uitspraken in een interview met de zender CBS News, dat zondag wordt uitgezonden.

Parlementariërs in de Verenigde Staten verdenken Apple ervan weinig tot geen belasting te betalen over 74 miljard dollar (68 miljard euro) omzet in het buitenland. Dat zou het bedrijf doen met een uitgedokterd plan.

"Daar is niets van waar. Apple betaalt elke dollar belasting die we verschuldigd zijn. We betalen in dit land meer belasting dan wie dan ook", aldus Cook.

Bekijk de uitspraken van Cook:

Omzet

Twee derde van de omzet van Apple komt van activiteiten buiten de Verenigde Staten. Veel van dat geld wordt in dochterondernemingen in het buitenland ondergebracht.

Volgens Cook is het onredelijk om het geld naar de VS te halen, al zegt hij dat zelf graag te willen doen. "Dan moet ik er 40 procent belasting over betalen", zei Cook.

De Apple-baas hekelt het belastingstelsel in de VS. Dat is volgens hem gemaakt voor het industriële tijdperk en niet aangepast aan de digitale wereld.

Belastingdeals

Apple heeft naar verluidt belastingdeals gemaakt met Europese landen. Apple waarschuwde investeerders in april dat het bedrijf een boete van de EU boven het hoofd hangt vanwege vermeende staatssteun door Ierland.

Ook deals die door de Nederlandse regering zouden zijn gesloten met multinationals worden onderzocht.

Lees meer over:
Tip de redactie