Podcast: 'Terughackwet' voor politie en privacywet voor Europeanen

In de podcast De week van NUtech bespreekt de techredactie van NU.nl het belangrijkste technieuws van de afgelopen week. In deze aflevering bespreken we nieuwe privacywetgeving, de 'terughackwet' en het aanpakken van illegaal downloaden.

Klik hier om de aflevering als mp3 te downloaden (12 MB) of luister hieronder via Soundcloud.

Het is ook mogelijk om je te abonneren op de podcast via iTunes of met deze RSS-feed via andere podcast-apps. Lees hier hoe dat precies werkt en bekijk de lijst met beste podcasts van het internet.

Beluister de podcast:

Datawetgeving

In de Europese Unie werden deze week nieuwe regels aangenomen die consumenten betere privacybescherming moeten bieden. Bedrijven moeten het melden als er gegevens uitlekken, en als ze de data van Europese burgers niet goed bechermen kunnen ze megaboetes krijgen. Wat betekenen de nieuwe regels voor de gemiddelde internetgebruiker?

Ondertussen wordt in Nederland gewerkt aan de 'terughackwet', die de politie zou toestaan om computers te hacken tijdens onderzoeken. De maatregel werd aangekondigd als onderdeel van een pakket antiterrorismewetgeving, maar is dat eigenlijk wel terecht?

Ten slotte was er deze week weer een rechterlijke uitspraak over illegaal downloaden. Ziggo hoeft geen persoonsgegevens af te staan aan Stichting Brein nadat een internetgebruiker mogelijk per ongeluk een downloadprogramma toegankelijk had gemaakt. Wat voor effect heeft de zaak op het eventueel beboeten van torrentgebruikers?

Leestips

De leestips deze week zijn dit artikel van Motherboard over de manieren waarop beveiligingsonderzoekers worden dwarsgezeten en achtervolgd door criminelen, en dit artikel van Bloomberg over een hacker die een zelfrijdende auto wil bouwen.

Alle voorgaande afleveringen van De week van NUtech zijn hier te vinden. Heeft u nog geen podcast-app? Bekijk dan onze lijst met de vijf beste podcast-apps voor iOS en Android.

Tip de redactie