Helft Nederlanders ontving controlebericht NL-Alert

Het testbericht van NL-Alert van vorige week maandag, is door 7,1 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder ontvangen. Dat is krap de helft van de mensen die het bericht konden ontvangen.

Twee keer per jaar wordt een controlebericht gestuurd zodat mensen kunnen kijken of hun mobiele telefoon op de juiste manier is ingesteld om het NL-Alert te kunnen ontvangen.

Daarmee kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, dreigende overstroming of noodweer via een tekstbericht waarschuwen.

Providers Vodafone, KPN en T-Mobile zonden het controlebericht via hun 2G-, 3G- en 4G-netwerken uit. Vanaf volgende maand zendt de overheid ook NL-Alerts uit over het 4G-netwerk van Tele2. Nieuwe smartphones zijn steeds vaker automatisch ingesteld om het NL-Alert te ontvangen.

Het vorige controlebericht werd in juni uitgezonden. Destijds kregen ongeveer vijf miljoen van twaalf jaar en ouder (ongeveer 35 procent) het bericht. Het volgende controlebericht komt op maandag 6 juni 2016.

Lees meer over:
Tip de redactie