'Apple onderzoekt schermtechnologieën in geheim Taiwanees lab'

Apple heeft een geheim laboratorium geopend in Taiwan om nieuwe schermtechnologieën te onderzoeken.

Dat meldt Bloomberg dinsdag op basis van anonieme bronnen.

In het kleine laboratorium zouden minstens vijftig mensen werken aan nieuwe schermen voor onder meer de iPhone en iPad. De bedoeling is volgens de bronnen om producten dunner en lichter te maken. Ook moeten de schermen helderder en energiezuiniger worden.

Apple zou onder meer onderzoek doen naar oled-schermen. Bij lcd-schermen schijnt een backlight door de gekleurde pixels heen, maar bij oled-schermen geven de pixels zelf licht en is dus geen backlight nodig. De schermen hebben daardoor diepere zwartwaarden, gaan efficiënter om met energie en zijn dunner.

Concurrenten

Volgens eerdere geruchten wil Apple vanaf 2018 oled-schermen gaan gebruiken in zijn iPhone. Concurrent Samsung gebruikt al jarenlang oled-schermen, maar tot nu toe zou er niet genoeg productiecapaciteit zijn geweest om ook de iPhone van zulke schermen te voorzien. 

De displays van Apple-producten worden nu vaak geproduceerd door bedrijven als LG Display, Samsung Display of Sharp. Door in een eigen laboratorium aan schermtechnologieën te werken zou Apple het heft meer in eigen handen kunnen nemen, en de productie kunnen overhandigen aan kleinere bedrijven als AU Optronics, die niet met de iPhone-maker concurreren op andere markten.

Chips

Volgens de Silicon Valley Business Journal heeft Apple onlangs ook een oude chipfabriek in de stad San Jose gekocht voor 18,2 miljoen dollar.

De fabriek is te klein om te gebruiken voor grootschalige chipproductie, maar mogelijk wil Apple hier prototypes van zijn nieuwe smartphonechips gaan bouwen. Het bedrijf zegt enkel dat er "nieuwe onderzoeksfaciliteiten en enkele nieuwe kantoren" worden gebouwd in San Jose.

Lees meer over:
Tip de redactie