'iPhone-verkopen dalen in 2016 voor het eerst'

Apple zal volgend jaar de verkoopcijfers van de iPhone voor het eerst zien dalen, verwacht analist Katy Huberty van Morgan Stanley. 

Volgens Huberty zullen de iPhone-verkopen met 6 procent dalen in Apples huidige boekjaar, dat eindigt in september 2016, zo schrijft zij in een notitie in handen van Business Insider. Wanneer wordt gekeken naar het kalenderjaar 2016 verwacht zij een daling van 2,9 procent .

De analist verwacht dat de verkoopcijfers in september 2016 wel weer een groei zullen tonen, omdat de mensen die een iPhone 6 kochten dan toe zijn aan een nieuw toestel. 

Als de voorspelling klopt zou dat opvallend zijn. Sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 zijn de iPhone-verkopen elk jaar gestegen.

Normaal gesproken beleeft de iPhone-verkoop zijn piek in het laatste kwartaal van het jaar, als het nieuwe toestel van Apple beschikbaar is. Onlangs meldde onderzoeksbureau Kantar al dat de iPhone 6S en 6S Plus minder goed verkopen dan hun voorgangers.

In januari maakt Apple zijn cijfers over het vierde kwartaal bekend. Dan zal duidelijk worden of de toestellen inderdaad minder goed presteren dan eerder werd verwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie