Mozilla, bekend van de Firefox-browser, stopt met de ontwikkeling van zijn mobiele besturingssysteem Firefox OS.

Het bedrijf zegt tegen Techcrunch verder te willen experimenteren met 'connected devices', maar voorlopig zullen er geen telefoons meer verschijnen met Mozilla-software.

Dat geldt niet voor Firefox OS-televisies. Panasonic laat aan NU.nl weten dat er ook in 2016 nog nieuwe televisies zullen verschijnen die draaien op het Mozilla-systeem. Eerder dit jaar werden de eerste smart-tv's met Firefox OS aangekondigd.

Webstandaarden

Het smartphonesysteem Firefox OS maakte in tegenstelling tot Android en iOS vooral gebruik van open webstandaarden. De apps in Firefox OS waren web-apps die gemakkelijk naar verschillende systemen konden worden overgezet. 

Ten opzichte van bestaande Android- en iOS-apps hebben deze als nadeel dat ze langzamer laden en dat ze vaak minder goed of helemaal niet werken als er geen internetverbinding is.

Firefox OS werd in 2013 onthuld en verscheen uitsluitend op goedkopere smartphones, die veelal werden verkocht in opkomende landen. Het systeem heeft Android aan de onderkant van de markt echter nooit van de troon weten te stoten.