Ondanks het uitbrengen van Windows 10 zal het wereldwijde marktaandeel van Windows op de smartphonemarkt de komende jaren niet veel veranderen. 

Dat voorspelt IDC. De marktanalist verwacht dat er dit jaar in totaal 31,3 miljoen Windows-smartphones zullen worden verscheept, een daling van 10,2 procent vergeleken met een jaar eerder. 

Het marktaandeel van Windows op de smartphonemarkt zou daarmee uitkomen op 2,2 procent. Dat percentage zal de komende vier jaar maar zeer licht groeien naar 2,3 procent in 2019, verwacht IDC. Het aantal verscheepte Windows-toestellen zou in 2019 met 11,4 gegroeid zijn naar 43,6 miljoen verscheepte toestellen.

Android blijft met een wereldwijd marktaandeel van 81,2 procent ook dit jaar veruit het grootste besturingssysteem voor smartphones, voorspelt de marktonderzoeker. Apples iOS staat op de tweede plaats met een marktaandeel van 15,8 procent. Ook die percentages zullen volgens IDC in de komende vier jaar weinig veranderen. 

Afnemende groei

De marktanalist heeft daarnaast zijn verwachtingen voor de gehele smartphonemarkt voor dit jaar naar beneden bijgesteld, en voorspelt dat er over heel 2015 in totaal 1,43 miljard smartphones worden verkocht; een stijging van 9,8 procent. 

Eerder ging IDC nog uit van een groei van 11,3 procent ten opzichte van 2014. Dat werd later al een keer bijgesteld naar 10,4 procent. Het zou de eerste keer zijn dat de smartphonemarkt in een jaar gemiddeld minder dan 10 procent groeit.