Voormalig Microsoft-directeur Steve Ballmer ziet niets in de appstrategie van Windows 10. De voormalig topman, die nu eigenaar is van een basketbalteam, wil dat Android-apps ook op Windows-telefoons gaan werken.

Dat heeft hij woensdag gezegd tegen Bloomberg tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Microsoft.

Hoewel Ballmer geen functie meer heeft binnen Microsoft, blijft hij een van de grootste aandeelhouders van het bedrijf. Daarom was hij aanwezig bij de vergadering met de Microsoft-top.

Hij uitte zijn ontevredenheid toen de huidige Microsoft-ceo Satya Nadella een vraag van een andere aandeelhouder over het app-aanbod op Windows-telefoons beantwoordde. Nadella zei dat Windows Phones in de toekomst over meer apps zullen beschikken omdat ontwikkelaars worden aangemoedigd in één keer apps voor Windows-pc's, -tablets en -smartphones te maken.

"Dat gaat niet werken", luidde het oordeel van Ballmer. In plaats daarvan moeten Windows-telefoons "Android-apps draaien", zei hij.

Nokia

In april kondigde Microsoft aan dat ontwikkelaars gemakkelijk Android-apps zouden kunnen omzetten naar Windows-apps. Onlangs meldde het bedrijf echter dat dit project voorlopig niet doorgaat.

Overigens zette Microsoft onder het leiderschap van Ballmer volledig in op het eigen ecosysteem van Windows Phone, onder meer via de mislukte overname van de smartphonetak van Nokia. In 2012 kraakte hij Android en iOS nog af, en zei hij dat Windows Phone juist een "alternatief en een andere strategische mogelijkheid" was, dat "het beste van beide werelden" aanbood.

Bullshit

Behalve over het app-aanbod uitte Ballmer ook zijn ontevredenheid over de ondoorzichtigheid van Microsoft over de inkomsten uit de clouddivisie. Over die afdeling geeft Microsoft geen omzetcijfers, maar alleen een schatting die veel hoger kan uitvallen. Dat is volgens Ballmer "bullshit".

Een woordvoerder van Microsoft zegt in reactie op de uitingen van de voormalig topman: "We gaan regelmatig met Steve de dialoog aan en verwelkomen zijn input en feedback, net als van onze andere investeerders."