De mobiele tak van Samsung krijgt een nieuwe leider. Na zes jaar aan het hoofd van de smartphonedivisie moet JK Shin plaats maken vanwege tegenvallende verkopen.

Hij wordt vervangen door Dongjin Koh, die al de ontwikkeling van de Galaxy S6 en Galaxy Note 5 overzag. De veranderingen zijn aangekondigd als onderdeel van de jaarlijkse managementwijzigingen bij het Zuid-Koreaanse concern.

Shin blijft mede-ceo van heel Samsung. Dat geldt ook voor BK Yoon, die wel wordt vervangen als hoofd van de afdeling consumentenelektronica.

Groei

Het vertrek van Shin volgt op twee slechte jaren voor Samsung, dat met de Galaxy S5 en Galaxy S6 niet het enorme verkoopsucces van de eerdere S3 en S4 wist te repliceren. 

Dit jaar schatte Samsung de vraag naar de gebogen S6 Edge verkeerd in, waardoor er te weinig exemplaren van de telefoon werden gemaakt. De vraag naar de 'normale' versie van de S6 werd juist te hoog ingeschat.

Shin stond echter ook aan de top van de mobiele divisie toen die uitgroeide tot de grootste smartphonemaker ter wereld. In de afgelopen jaren heeft de mobiele tak van Samsung zijn marktaandeel en zijn winst weer zien krimpen, mede door concurrentie van goedkopere Chinese merken.

Erfgenaam

Volgens Bloomberg geldt de wijziging als een duidelijk teken dat vice-voorzitter Lee Jae-Yong van Samsung zijn eigen stempel op het bedrijf begint te zetten. Zijn vader is op papier nog de hoogste bestuurder van het bedrijf, maar werkt niet meer na een zware hartaanval in 2014.

Analisten verwachten dat de zoon, die ook bekendstaat als Jay Y, uiteindelijk ook officieel de leiding van Samsung zal overnemen, maar dat dat niet gebeurt terwijl zijn vader nog leeft.