Telefoonfabrikant Blackberry stopt alle activiteiten in Pakistan na een conflict met de Pakistaanse overheid over gebruikersgegevens. 

Dat maakt Blackberry maandag bekendEerder dit jaar, in juli, waarschuwde de Pakistaanse telecomautoriteit Blackberry al dat het zijn activiteiten in het land zou moeten staken in verband met "veiligheidsredenen". 

De operationeel directeur van Blackberry, Marty Bears, stelt echter dat de overheid in werkelijkheid alle gebruikersgegevens die door de servers van het bedrijf gingen, wilde inzien.

Het bedrijf zegt niet te willen meewerken aan dat soort maatregelen. Volgens Blackberry heeft het overhandigen van die data niets te maken met het beschermen van de publieke veiligheid, maar met het verschaffen van "onbelemmerde toegang" tot privégegevens van klanten. 

"In Pakistan blijven zou betekenen dat de privacy van onze klanten zouden moeten opgeven. Dat is een compromis dat we niet willen maken", aldus Beard.

Blackberry zou in eerste instantie al eind november vertrekken. De overheid heeft de deadline echter verschoven naar 30 december.