Apple zou met zijn volgende iPhone van de 3,5 millimeter koptelefooningang willen afstappen, om koptelefoons voortaan via Lightning aan te sluiten.

Dat meldt 9to5Mac vrijdag, op basis van een "betrouwbare bron" van het Japanse blog Macotakara.

Door de traditionele koptelefooningang uit het ontwerp te schrappen, zou de volgende iPhone 'ruim 1 millimeter' dunner gemaakt kunnen worden dan de huidige iPhone 6S. Die telefoon is met 7,1 millimeter dikte momenteel niet het dunst verkrijgbare toestel.

Door het ontbreken van een koptelefooningang zouden bluetooth en de Lightning-poort de enige overgebleven aansluitingen voor audio op de volgende iPhone zijn.

Er zijn momenteel al koptelefoons verkrijgbaar die via Lightning kunnen worden aangesloten. Dergelijke koptelefoons kunnen onder meer stroom van de telefoon gebruiken voor ruisonderdrukkende technologie.

Vroeg afstappen

In het verleden zou Apple al hebben overwogen om van de reguliere 3,5 millimeter-aansluiting over te stappen op de kleinere 2,5 millimeter variant. Dat is toen niet doorgezet.

Het zou niet voor het eerst zijn dat Apple van gangbare aansluitingen afstapt. Eerder dit jaar bracht het bedrijf een Macbook met één enkele nieuwe usb-c-poort uit. In het verleden stapte Apple erg vroeg van onder meer de floppy-lezer, dvd-drive en verschillende aansluitingen in computers af.

De koptelefooningang is overigens gebaseerd op een ontwerp uit 1878, in de beginjaren gebruikt voor schakelborden in telefooncentrales. De huidige 3,5 millimeter variant zat onder meer al in de originele Walkman uit 1979, en kwam ook eerder al voor.