China weert sommige gebruikers van Whatsapp en andere buitenlandse berichtenapps van zijn mobiele netwerken.

De nieuwe maatregel wordt toegepast in de Noordwestelijke provincie Xinjiang. Daar hebben islamitische inwoners in het verleden geprotesteerd tegen de Chinese overheid en zijn ook meermaals aanslagen gepleegd door extremisten.

Verschillende mensen die last hebben van de maatregel maken hier maandag melding van tegenover de New York Times. Het weren van Whatsapp-gebruikers begon kort na de aanslagen in Parijs, mogelijk omdat China vreest voor soortgelijke incidenten. 

De mensen die geen mobiel internet meer konden gebruiken, kregen een sms-bericht waarin zij op de hoogte werden gesteld van de blokkade. Daarin werden zij gevraagd om contact op te nemen met de "cyberpolitie" om het probleem op te lossen.

Eén bron die last had van de blokkade stelt dat dit is gericht op mensen die hun persoonsgegevens niet hebben gekoppeld aan hun telefoonnummer, en die gebruikmaken van berichtenapps als Whatsapp en Telegram of vpn-diensten, waarmee internetcensuur kan worden omzeild.

Het is onduidelijk hoeveel mensen last hebben van de blokkade. Ook is niet bekend of Beijing plannen heeft om het systeem buiten Xinjiang in te zetten.