China wil zelf beveiligde smartphones maken om er voor te zorgen dat toestellen van politici niet kunnen worden afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Dat meldt de Wall Street Journal. De Chinese overheid werkt met zowel staatsbedrijven als private Chinese bedrijven bij het ontwikkelen van de beveiligde telefoons. 

Smartphonefabrikant ZTE bijvoorbeeld, werkt aan een versleutelde telefoon dat draait op een besturingssysteem dat door ZTE zelf is ontwikkeld en over een chip van een Chinese fabrikant beschikt. Om geen risico te lopen ontbreekt bovendien de camera, evenals gps en de Bluetooth- en wifi-verbinding. 

Tegelijkertijd werkt ook internetgigant Alibaba samen met het Chinese ministerie van Publieke Veiligheid aan een veilig mobiel besturingssysteem speciaal bedoeld voor Chinese politieagenten. De grootste chipontwerper van China, Spreadtrum, is daarnaast begonnen met de ontwikkeling van een chipset die draait op een Chinees besturingssysteem. 

Onafhankelijk

Het is niet nieuw dat China zichzelf onafhankelijk probeert te maken van Amerikaanse technologie. Eerder dit jaar stopte Chinese overheidsdiensten al met het gebruik van de producten van een aantal grote, met name Amerikaanse techbedrijven.

Ook wordt er al sinds 2014 gewerkt aan een besturingssysteem voor pc's dat de strijd zou moeten aangaan met OS X en Windows.