Vodafone heeft een test uitgevoerd waarbij de bestaande 4G-frequenties worden aangevuld door frequenties die normaal gebruikt worden door wifi-netwerken.

In de toekomst moet deze techniek zorgen voor extra bandbreedte op het immer drukker wordende 4G-netwerk, meldt de provider woensdag. De snelheid en capaciteit van het netwerk moeten met de extra frequenties ook in de toekomst voldoende blijven.

KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 kochten in 2012 voor in totaal 3,8 miljard euro speciale 4G-frequenties. De wifi-frequenties die Vodafone tijdens de test gebruikte zijn "vergunningvrij" en kunnen dus worden ingezet zonder dat er een nieuwe veiling hoeft te worden gehouden.

Goede match

Het gaat om frequenties in de 5 GHz-band. Die wordt al gebruikt door moderne routers om snelle wifi-netwerken op te zetten. De relatief hoge frequentie zorgt voor een hoge internetsnelheid, maar heeft wel een vrij beperkt bereik. Vermoedelijk zijn de extra frequenties vooral geschikt voor gebruik in drukke gebieden, waar extra capaciteit nodig is.

Volgens Vodafone was er bij het gebruik van zowel 4G als wifi in dezelfde frequentieband een "goede match mogelijk". De twee zouden dus niet op elkaar moeten storen. De provider zegt een techniek te gebruiken die uitzoekt waar in de 5 GHz-band ongebruikte ruimte over is. Ook als wifi en 4G hetzelfde kanaal delen moet het mogelijk zijn om te voorkomen dat een storing ontstaat.

Vodafone zegt te hopen dat de combinatietechniek wordt opgenomen in de 3GPP-standaard, die door providers, netwerkbouwers en makers van smartphones wordt gehanteerd. Dat gebeurt op zijn vroegst in 2016. Voor die tijd zal Vodafone de techniek in ieder geval niet in de praktijk uitrollen.