Tele2 wil ook sim-only-klanten op korte termijn toegang tot grote databundels geven. Bij de lancering van zijn 4G-abonnementen verraste de provider door databundels van meer dan 2,5 GB alleen in combinatie met een 4G-toestel te verkopen.

Jeff Dodds, directeur van Tele2 Nederland, zei woensdagochtend tijdens de aankondiging van het 4G-aanbod dat sim-only "geen topprioriteit" was.

Dit ondanks het feit dat meer dan de helft van de Nederlanders voor een sim-only-abonnement kiest. De verkoop van mobiele abonnementen in combinatie met een toestel wordt juist steeds minder populair, en de meeste andere providers maken geen onderscheid meer tussen hun sim-only-aanbod en abonnementen met een toestel.

In gesprek met NU.nl stelt Dodds dat de prijsvechter ook sim-only-klanten wil winnen die op zoek zijn naar grote databundels. "We negeren hen zeker niet."

Kosten

De provider is echter bang dat mensen met oudere 3G-toestellen zo'n grote bundel gaan afnemen. Voor 3G-internet maakt Tele2 gebruik van het netwerk van T-Mobile. Per verbruikte MB moet Tele2 zijn concurrent een bedrag betalen, waardoor hevig 3G-gebruik de provider veel geld kan kosten. Het 4G-netwerk is van Tele2 zelf en kent dus veel lagere kosten.

Dodds zegt in samenwerking met partners, zoals webwinkels, op zoek te willen gaan naar klanten met een 4G-toestel die bij Tele2 een grote databundel willen afnemen. "We willen producten op maat voor hen maken", zegt hij.

De provider zoekt een manier om te verzekeren dat deze klanten vooral 4G gebruiken, en niet constant terugvallen op 3G. "De vraag is hoe we ervoor zorgen dat de simkaart in het 4G-toestel blijft zitten."

Op termijn wil Tele2 helemaal onafhankelijk worden van het T-Mobile-netwerk. Volgend jaar wordt daarin een volgende stap gezet door ook bellen over 4G mogelijk te maken. Dodds zegt een streefdatum te hebben voor het volledig verbreken van de band met T-Mobile, maar deze niet te willen delen.

Onbeperkt

Een jaar geleden zinspeelde de topman in gesprek met NU.nl nog op de beschikbaarheid van onbeperkte 4G-bundels bij de lancering van het nieuwe netwerk. Daar was uiteindelijk geen sprake van, al heeft Tele2 met zijn 24 GB-bundel wel het grootste datapakket van Nederland.

"Onze toekomst hangt af van de mogelijkheid om geld te verdienen aan de groei van het datagebruik", zegt Dodds. Met onbeperkte bundels wordt het in de toekomst onmogelijk om klanten door te schuiven naar een grotere bundel, waar meer voor moet worden betaald.

Wel belooft Dodds dat de bundels van Tele2 zullen meegroeien met het gemiddelde dataverbruik in Nederland. In Zweden, het thuisland van de provider, biedt Tele2 al een databundel van 100 GB aan voor omgerekend 43 euro per maand.