Vanaf donderdag maakt Tele2 zijn 4G-netwerk voor iedereen beschikbaar. De provider biedt onder meer een grote databundel van 24 GB aan tegen een relatief laag tarief.

Bij de lancering biedt Tele2 abonnementen aan met databundels van 1, 1,5, 4, 8 en 24 GB aan in combinatie met een smartphone. Bij de allerkleinste bundel krijgen klanten 100 belminuten en sms'jes, maar bij alle andere bundels is onbeperkt bellen en sms'en inbegrepen.

De grootste databundel van 24 GB is in combinatie met een smartphone ongeveer even duur als dezelfde smartphone met een bundel van 5 GB bij de concurrentie, toonde Tele2 tijdens een perspresentatie.

De Zweedse provider belooft bij vergelijkbare databundels tientallen procenten goedkoper te zijn dan Vodafone, T-Mobile en KPN. Tele2 is van plan om 4G-telefoons bij zijn abonnementen flink te subsidiëren. Bij de grootste databundel neemt Tele2 gemiddeld 8 euro per maand aan toestelkosten op zich.

Sim-only

Tele2 noemt het aanbieden van sim-only-abonnementen "geen prioriteit", en maakt pakketten met maximaal 250 belminuten en 2,5 GB aan data beschikbaar zonder meegeleverd toestel.

Het bedrijf wil liever dat consumenten een vergelijkbaar abonnement in combinatie met een budgetsmartphone afnemen; volgens Tele2 zal dat ongeveer evenveel kosten.

"We willen de juiste telefoons in de markt krijgen", zei directeur Jeff Dodds van Tele2 Nederland woensdag. Het bedrijf wil dat alle klanten een 4G-telefoon hebben die ook zal kunnen bellen via het 4G-netwerk, als die functie in 2016 door Tele2 wordt geactiveerd.

Prijs

Volgens Dodds betalen consumenten in heel Europa rond de 20 euro per maand voor mobiele data, maar verschilt het gemiddelde datagebruik enorm.

"De realiteit is dat mensen ongeveer hetzelfde betalen waar je ook heen gaat. Het draait om wat je ervoor krijgt." In Finland, waar veel mensen een onbeperkte databundel hebben, ligt het gemiddelde dataverbruik per maand boven de 4GB. In Nederland is dat ruim tien keer minder.

Tele2 presenteert zichzelf als een prijsvechter die de gevestigde marktpartijen opschudt. "Tele2 is een uitdager. Dat zijn we altijd geweest en zullen we altijd zijn", zei directeur Allison Kirkby van het bedrijf. De provider wil in 2020 een marktaandeel van 20 procent hebben op de Nederlandse markt.

Dekking

De provider zegt dat het 4G-netwerk bij 92 procent van de Nederlandse bevolking dekking biedt. Binnenshuis kan 65 procent van de Nederlanders op het netwerk komen.

De uitrol wordt in het komende jaar voortgezet. In maart 2016 moet in heel Nederland buitenshuis 4G-dekking zijn. In de loop van 2016 moet de dekking binnenshuis sterk verbeteren. De andere providers van Nederland claimen nu al 4G-dekking in het hele land.

Als klanten van Tele2 buiten de dekking van het 4G-netwerk komen, vallen zij terug op het 2G- en 3G-netwerk van T-Mobile. Tele2 heeft zelf geen ouder mobiel netwerk.

Voor de uitrol van het 4G-netwerk van Tele2 werd samengewerkt met T-Mobile. De providers delen veel opstelpunten voor zendmasten, waardoor het volgens Tele2 goedkoper en gemakkelijker was om zijn eigen netwerk uit te rollen.

Bestaande klanten van Tele2 konden het 4G-netwerk in de afgelopen maanden al testen, maar de abonnementen van de provider waren nog niet aangepast aan de uitrol van het nieuwe netwerk. Alle bestaande klanten krijgen kosteloos een verdubbeling van hun databundel.

Veiling

Tele2 kwam in 2012 tijdens de veiling van 4G-frequenties als een van de winnaars uit de bus. De Zweedse provider kocht voor 160 miljoen euro frequentieruimte die speciaal voor een nieuwkomer op de markt was gereserveerd.

Tele2 zal vanaf de lancering direct ook 4G+ (LTE-Advanced) aanbieden in het hele land. Met die techniek worden verschillende frequentiebanden gecombineerd en zijn hogere snelheden haalbaar.

Vanaf 2016 gaat Tele2 ook bellen over het 4G-netwerk mogelijk maken. In eerste instantie moet daarvoor nog worden teruggeschakeld op het oudere netwerk van T-Mobile. Veel telefoons ondersteunen bellen via 4G (Voice over LTE) nu nog niet, maar in de komende jaren zullen de meeste nieuwe smartphones dit naar verwachting wel ondersteunen.