Google zou overwegen om zelf smartphones te gaan ontwikkelen. Tot nu toe ontwikkelt Google eigen telefoons altijd samen met andere smartphonemakers.

Volgens The Information zou Google het plan intern nog enkel afwegen, en zijn geen verdere beslissingen genomen.

Hoewel Google al enkele jaren zelf Android-telefoons uitbrengt in zijn Nexus-lijn, worden die toestellen door partners gemaakt. Zo zijn de twee meest recente Nexus-toestellen gemaakt door LG en Huawei.

Door de ontwikkeling en het ontwerp volledig in eigen hand te nemen, zou Google zijn concurrentiepositie tegenover Apple willen verbeteren. Apple ontwerpt en ontwikkelt zowel zijn telefoons als de software daarop zelf. Voor de verspreiding van Android is Google nu echter grotendeels afhankelijk van makers van Android-toestellen.

Eigen hardware

Die fabrikanten bepalen zelf of en wanneer zij de Android-versies op hun toestellen van updates voorzien. Bij Nexus-toestellen bepaalt Google wanneer de updates beschikbaar komen.

De verkopen van dergelijke Nexus-toestellen zijn in vergelijking tot de totale Android-markt tot nu to echter nooit erg groot geweest. Daarnaast was Google tussen 2012 en 2014 eigenaar van Motorola, maar verkocht de telefoonmaker in 2014 aan Lenovo.

Google maakt wel op beperkte schaal eigen Android-hardware. Onlangs kondigde het bedrijf de Pixel C aan, een Android-tablet dat vooralsnog niet in Nederland te koop is. Daarnaast heeft Google in zijn Pixel-lijn Chromebooks.