De Australische provider Telstra heeft tijdens een test met een nieuw soort 4G-netwerk een recordsnelheid behaald.

Op het netwerk is een maximumsnelheid van bijna 1 Gbps (125 megabyte per seconde) haalbaar, meldt netwerkbouwer Ericsson. 

Dat is vele malen sneller dan eerdere 4G-netwerken. Telstra haalt de hogere snelheid door verschillende frequentiebanden te combineren.

Dat gebeurt in Nederland ook al. KPN, Vodafone en T-Mobile combineren in sommige steden maximaal drie frequentiebanden om hogere snelheiden mogelijk te maken. Deze technologie heet LTE-Advanced of 4G+. KPN wist tijdens een test met 4G+ een snelheid van rond de 300 Mbps te halen.

Test

Telstra combineerde maar liefst vijf frequenties en bereikte daarmee een nog veel hogere snelheid. In een test werd een maximale downloadsnelheid van 843 Mbps aangetikt. De uploadsnelheid was beperkt tot 49 Mbps.

In de praktijk zullen de snelheden voor mobiele abonnees een stuk lager uitvallen, omdat de bandbreedte moet worden gedeeld door veel gebruikers. Maar de hogere snelheid en het grote aantal gebruikte frequentiebanden zorgt voor extra capaciteit om gelijktijdig gebruik te faciliteren.

In Nederland zou een vergelijkbaar netwerk niet gebruikt kunnen worden, omdat providers de beschikking hebben over maximaal drie frequentiebanden. Er zou een extra frequentieveiling nodig zijn om dat verder uit te breiden.