Apple mag de tassen van winkelmedewerkers doorzoeken als ze de Apple Store waarin ze werken verlaten. Volgens een Amerikaanse rechter staat het personeel vrij geen tas mee te nemen.

Daarover bericht persbureau Bloomberg zondag.

Rechter William Alsup deed zijn uitspraak zaterdag in San Francisco in een collectieve rechtszaak die in 2013 was aangespannen door het winkelpersoneel van Apple in de staat Californië.

De medewerkers vinden de tascontrole "ontmoedigend" en eisten een schadevergoeding omdat de checks na de werktijd worden gedaan.

Maar volgens Alsup zijn personeelsleden van tevoren op de hoogte gebracht van de controles. Het Amerikaanse bedrijf wil ermee voorkomen dat er producten uit de winkel worden gestolen.

Alsup spreekt van een "milde vorm" van diefstalpreventie, omdat Apple het meenemen van tassen en eigen Apple-producten ook had kunnen verbieden.

Geen schadevergoeding

Apple hoeft dankzij de uitspraak van de rechter geen schadevergoeding te betalen aan de 12.400 werknemers en oud-werknemers van de 52 Apple Stores in de staat.

Die vergoeding kon volgens schattingen oplopen tot 60 miljoen dollar (ongeveer 56 miljoen euro).

Vorig jaar bepaalde het Hooggerechtshof in de VS dat werknemers volgens de federale wet geen recht hebben op een vergoeding voor veiligheidscontroles.

Apple-werknemers besloten daarop naar de rechter in Californië te stappen, omdat ze volgens de lokale wetten mogelijk wel recht hadden op vergoeding.