Google wil Now On Tap, een Android-functie die relevante informatie toont op basis van de inhoud van het scherm, snel internationaal beschikbaar maken.

Nu werkt de functie alleen nog in het Engels, maar voor het eind van het jaar worden al enkele nieuwe talen toegevoegd. Over een jaar moeten nog meer stappen zijn gezet, vertelt Aparna Chennapragada, hoofd van Google Now, in gesprek met NU.nl op de Web Summit in Dublin.

Het is onduidelijk wanneer precies ondersteuning voor de Nederlandse taal wordt geboden. Doorgaans breidt Google eerst uit naar grote talen als Spaans, Frans en Duits, voordat ondersteuning voor het Nederlands wordt ingevoerd.

De slimme assistent Google Now toont relevante informatie uit onder meer Gmail en de zoekmachine van Google. Daarbij wordt rekening gehouden met de context van de gebruiker. Op het vliegveld is bijvoorbeeld een e-mail met boarding pass zichtbaar, terwijl 's ochtends file-informatie wordt getoond.

De gerelateerde dienst Now On Tap werd dit najaar geïntroduceerd in Android 6.0. Als de gebruiker lang op de thuisknop drukt, scant Now On Tap de tekst op het scherm en wordt relevante informatie getoond. Onder meer de namen van restaurants en films worden herkend, waarna hier gegevens over in beeld verschijnen.

Beginfase

De assistent Now bevindt zich echter nog in de beginfase, vindt Chennapragada. Google Now bestaat inmiddels drie jaar, maar ze vindt dat het product nog sterk kan worden verbeterd. "De zoekmachine is vijftien jaar oud. Het duurt erg lang om die datakwaliteit en het vertrouwen van gebruikers op te bouwen."

Google voert veel tests uit met nieuwe Now-functies, om te zien wat aanslaat. Volgens Chennapragada moet onder meer de context van de gebruiker beter worden begrepen door Google. "Uber laten zien op het vliegveld is logisch, maar hoe zit dat in de bar waar je soms heen gaat? Dat onderzoeken we nog."

Het internationaal uitbreiden van nieuwe Now-functies is volgens Chennapragada een "zeer pijnlijk" proces, omdat het systeem de inhoud van teksten moet kunnen analyseren in veel verschillende talen. Ook stemherkenning komt bij veel nieuwe Google-diensten van pas. 

Niet alleen qua taal, maar ook qua gewoonten moet Google Now lokaal worden aangepast. Op vliegvelden willen mensen wereldwijd in de eerste plaats vooral weten wanneer hun vlucht vertrekt en waar ze kunnen eten, zegt Chennapragada. Maar daarna wordt het lastiger, blijkt uit onderzoek van Google. "In Kyoto willen mensen weten waar de rooklounge is, terwijl mensen in San Francisco willen weten waar de meditatielounge is."