Apple heeft in het derde kwartaal van dit jaar 48 miljoen iPhones verkocht, en zet daarmee jaar op jaar een stijgende lijn door.

Dat maakt Apple bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Dat loopt over het derde kwartaal van kalenderjaar 2015.

Apple verkocht in die drie maanden 48 miljoen iPhones, een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de laatste twee dagen van afgelopen kwartaal waren de nieuwe iPhone 6S en 6S Plus te koop.

Recordaantal Macs

Ook verkocht Apple het afgelopen kwartaal meer Macs dan ooit: 5,7 miljoen. In het derde en vierde kwartaal van 2014 verkocht het bedrijf beide keren 5,5 miljoen van zijn computers.

De iPad-verkopen blijven echter dalen, en zijn voor het eerst in vier jaar onder de 10 miljoen verkochte exemplaren gezakt. Apple verkocht 9,8 miljoen iPads, waar in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 12,3 miljoen stuks waren.

Later dit jaar brengt Apple de grotere en duurdere iPad Pro uit, waarmee het de marktprestaties van zijn tablet weer in de lift hoopt te krijgen. Ook is de kleine iPad Mini onlangs vernieuwd, met een snellere chip en dunnere behuizing.

De verkoopaantallen de Apple Watch meldt Apple niet los. Samen met onder meer de iPod en Apple TV meldt Apple die verkoopzijcers onder in de categorie 'overig'. Over die categorie werd afgelopen kwartaal een omzet van ruim 3 miljard dollar gedraaid, een stijging van zo'n 400 miljoen dollar ten opzichte van vorig kwartaal en een stijging van 61 procent ten opzichte van vorig jaar.

Winststijging

Apple draaide afgelopen drie maanden een omzet van 51,5 miljard dollar (46,6 miljard euro), ruim 22 procent meer dan in het derde kwartaal vorig jaar. De winst was 11,1 miljard dollar (10 miljard euro), 30 procent meer dan de 8,5 miljard die het vorig jaar in dezelfde periode verdiende. De verkopen van de iPhone waren goed voor een ruime 60 procent van de winst.

Apple-ceo Tim Cook verwacht dat Apple in het aanstaande kerstseizoen zijn recordverkoop van vorig jaar zal kunnen evenaren. Toen verkocht het bedrijf 74,5 miljoen iPhones. Vooral in China is volgens Apple nog veel groei te behalen. 50 procent van de Chinese iPhone 6-klanten kocht met dat toestel volgens Cook zijn eerste iPhone.