Acht fabrikanten van optische schijflezers, zoals als dvd- en cd-drives, zijn door de Europese Commissie beboet vanwege kartelvorming. De bedrijven hielden elkaar op de hoogte van biedingsstrategieën bij aanbestedingen.

Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt in een verklaring.

Het gaat om Philips, Lite-On, Philips & Lite-On Digital Solutions, Sony, Sony Optiarc, Hitachi-LG Data Storage, Toshiba Samsung Storage Technologies en Quanta Storage.

Philips en Lite-On hoeven geen boete te betalen, omdat ze de kartelvorming aan het licht brachten. Hitachi-LG hoeft alleen de helft van de boete die het kreeg te betalen, vanwege goede medewerking in het onderzoek.

Geheime samenwerking

Bij elkaar heeft de Europese Commissie 116 miljoen euro aan boetes uitgedeeld. Volgens het Europese orgaan hebben de bedrijven van juni 2004 tot november 2008 in het geheim samengewerkt.

De bedrijven bespraken strategieën van biedingen bij aanbestedingen, deelden informatie over gewonnen aanbestedingen en wisselden andere gevoelige informatie uit. Ze trokken samen op om computermakers Dell en HP voor zich te winnen zonder een hevige biedingsstrijd.

Sommige bedrijven waren minder dan een jaar lang betrokken bij het kartel, terwijl anderen meer dan vier jaar meededen. Volgens de Commissie wisten de bedrijven dat het illegaal was en hebben ze bewust in het geheim gehandeld.