Microsoft heeft vandaag de Lumia 950 en Lumia 950 XL onthuld. De smartphones gebruiken schermen van respectievelijk 5,2-inch en 5,7-inch. 

Dat maakte Microsoft bekend tijdens een productpresentatie.

De Lumia 950 heeft een octacore-chip en een 5,2-inch-scherm met een pixeldichtheid van 564 pixels per inch. Het XL-model bevat een octacore-chip, een iets groter 5,7-inch-scherm en een pixeldichtheid van 518 pixels per inch. 

Beide smartphones hebben een 20-megapixelcamera, met daarnaast een driedubbele ledflitser. Microsoft belooft een natuurlijk flitslicht, waardoor er geen rode ogen en onnatuurlijke huidskleur te zien zijn. HTC, OnePlus Two en Apple introduceerden eerder een dubbele ledflitser in hun telefoons. De telefoons hebben een fysieke knop om foto's mee te maken.

Usb-c

Onderop de telefoons zit een usb-c-connector met snellaadfunctie, waarmee het volgens Microsoft ook mogelijk is 5 gigabit per seconde te verplaatsen. 

Usb-c is een nieuwe usb-standaard die in steeds meer apparaten wordt gebruikt, waaronder de nieuwe Chromeboox Pixel en 12-inch Macbook.

Eerste Windows 10-telefoons

De Lumia 950 en 950 XL zijn de eerste Microsoft-telefoons die gebruikmaken van Windows 10. Dit betekent ook dat ze Continuum ondersteunen. Door de smartphones te bevestigen aan een speciale dock, is het mogelijk om ze als volwaardige computer te gebruiken met een monitor, muis en toetsenbord.

Acer demonstreerde eerder al een eigen Windows-smartphone, die ook met Continuum zal werken. 

De Lumia 950 en 950XL worden vanaf november in de VS verkocht voor 549 en 649 dollar. De Nederlandse prijs en beschikbaarheid wordt later bekendgemaakt.

Microsoft toonde ook kort de Lumia 550, een budgettelefoon die vanaf december 2015 wordt verkocht. Deze goedkopere Lumia wordt aangeboden vanaf 139 dollar. Ook hiervan is nog geen Nederlandse prijs bekend.

Surface Pro 4

Microsoft heeft dinsdag ook de vierde versie van de Surface Pro getoond. De combinatie tussen een laptop en een tablet heeft een iets groter scherm en een verbeterd toetsenbord.

Het scherm van 12,3 inch toont meer dan 267 pixels per inch, zo'n 20 procent meer dan in de vorige versie.

De processor is volgens Microsoft 30 procent sneller geworden. Het bedrijf zegt dat de Surface Pro 4 zo'n 50 procent sneller is dan de Macbook Air van Apple.

Het apparaat verschijnt in verschillende varianten, met maximaal 1 terabyte opslag en 16 GB werkgeheugen. De behuizing is met een doorsnee van 8,4 millimeter een millimeter dunner dan die van zijn voorganger.

Toetsenbord en stylus

Het toetsenbord is volgens Microsoft verbeterd zodat het makkelijker is om er op te typen. De toetsen hebben meer ruimte en hebben een nieuw kliksysteem. Naast het touchpad zit een vingerafdrukscanner die kan worden gebruikt om in te loggen op Windows 10.

Bij de Surface Pro 4 wordt standaard de Surface Pen geleverd, een stylus die kan worden gebruikt om nauwkeurig op het scherm te tekenen.

Microsoft belooft dat er bij het gebruik van de stylus nauwelijks vertraging optreedt. Aan de achterkant van de Surface Pen zit een 'gum', die het mogelijk maakt om tekeningen weer te verwijderen. Het tipje van de pen is verwisselbaar, zodat verschillend aanvoelende varianten kunnen worden gebruikt.

Surface Book

Voor het eerst maakt Microsoft ook een eigen laptop, de Surface Book. Het apparaat heeft een 13,5 inch-scherm met een even hoge pixeldichtheid als de Surface Pro 4. Ook het scherm van dit apparaat is aanraakgevoelig en kan overweg met de Surface Pen.

Hoewel het apparaat er meer uitziet als een laptop dan de Pro 4, is ook het scherm van de Book loskoppelbaar. Volgens Microsoft heeft ook de Surface Book een bijzonder comfortabel toetsenbord, dat bovendien erg stil moet zijn. Er is een groot touchpad van glas aanwezig.

De laptop heeft volgens Microsoft de prestaties van een gamelaptop en een accuduur van 12 uur, door gebruik van de nieuwe Intel Skylake-processoren. Er zit een aparte grafische kaart van Nvidia in het toestenbord, en het apparaat maakt gebruik van extra snel werkgeheugen. De prestaties zijn volgens Microsoft twee keer zo snel als die van de Macbook Pro.

Beschikbaarheid

De Surface Pro 4 is vanaf 19 november in Nederland verkrijgbaar vanaf 999 euro. De Surface Book wordt vanaf 26 oktober alleen in de Verenigde Staten en Canada aangeboden voor minstens 1499 dollar (1330 euro).

Tijdens de aankondiging maakte Microsoft bekend dat inmiddels Windows 10 inmiddels op 110 miljoen apparaten is geïnstalleerd. Volgens het bedrijf zijn apps op het systeem veel populairder dan op Windows 8.