Google moet van de Russische federale antimonopoliedienst (FAS) voor 18 november zijn overeenkomsten met Android-fabrikanten wijzigen over vooraf geïnstalleerde apps en diensten.

Dat meldt Reuters op basis van Russisch persbureau Interfax.

Google verloor in september een mededingingszaak in Rusland, die werd aangespannen door Russische zoekmachine Yandex.

Yandex meent dat Google zijn marktpositie misbruikt door zijn eigen zoekmachine en veel van zijn diensten als standaard in te stellen op Android-toestellen.

De FAS stelde Yandex in het gelijk, en zegt nu dat Google daarom zijn overeenkomsten met Android-fabrikanten moet wijzigen. Volgens de huidige overeenkomst moeten die fabrikanten diensten als Google Maps, Gmail en de Google-zoekmachine standaard meeleveren wanneer zij Google Play standaard willen installeren.

Volgens de FAS is dat tegen de Russische wet. Als Google niet aan de eisen voldoet, kan de FAS een boete opleggen die kan oplopen tot 15 procent van de omzet die Google in 2014 in Rusland draaide.

De Europese Commissie onderzoekt Google momenteel voor vergelijkbare aantijgingen van machtsmisbruik in de vorm van het standaard installeren van eigen apps en diensten op Android.