HTC heeft in het derde kwartaal van 2015 een omzet van 21,4 miljard Taiwanese dollar (omgerekend zo'n 581 miljoen euro) geboekt. Dat is de laagste omzet van het bedrijf sinds de introductie van de smartphone en een halvering ten opzichte van vorig jaar. 

Dat blijkt maandag uit de derdekwartaalcijfers van de Taiwanese telefoonfabrikant. 

De slechte cijfers komen niet onverwacht. Analisten gingen uit van een omzet van 20,7 miljard Taiwanese dollar uitgingen (562 miljoen euro), HTC zelf verwachtte een omzet van tussen de 19 en 22 miljard Taiwanese dollar. 

Het bedrijf boekte een flink nettoverlies van 4,48 miljard Taiwanese dollar (omgerekend 122 miljoen euro), waar analisten van een nettoverlies van 4,89 miljard Taiwanese dollar (133 miljoen euro) uitgingen.

HTC heeft in de afgelopen vier jaar zijn marktaandeel op de smartphonemarkt zien verdampen, door tegenvallende verkopen van nieuwe toestellen als de One M9.

Een grootschalige ontslagronde moet ervoor zorgen dat HTC zijn operationele kosten met 35 procent kan verlagen. Ondertussen wil het bedrijf wel investeren in nieuwe productgroepen, waaronder met de virtualrealitybril Vive, om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren.