De iPhone 6S en 6S Plus komen op 9 oktober naar Nederland. In verschillende andere landen zijn al 13 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

Dat heeft het bedrijf maandagmiddag bekendgemaakt. De verkopen in het eerste weekend (van vrijdag tot en met zondag) betekenen opnieuw een record.

De 6S en 6S Plus waren afgelopen weekend al te koop in onder meer de VS, China, Duitsland en Frankrijk. Van de iPhone 6 en 6 Plus gingen 10 miljoen exemplarenin het eerste verkoopweekend over de toonbank.

De verkoopstijging kan mogelijk deels worden verklaard door de beschikbaarheid van de nieuwe iPhones in China. Vorig jaar gingen de nieuwe modellen pas later in de verkoop in dat land, waardoor de Chinese verkopen niet in de eerste verkoopcijfers verwerkt waren.

Prijzen

De iPhone 6S met 16 GB opslagruimte krijgt een verkoopprijs van 749 euro. Met evenveel opslag kost de 6S Plus 859 euro.

Daarmee worden de smartphones duurder in de markt gezet dan de iPhone 6 en 6 Plus, die respectievelijk 699 en 799 euro kostten bij hun verschijning.

Varianten van de 6S met 64 GB en 128 GB opslag kosten respectievelijk 859 en 969 euro. De 6S Plus kost 969 euro met 64 GB opslag en 1.079 euro met 128 GB opslag.

Hoewel de 6S en 6S Plus uiterlijk nauwelijks verschillen van hun voorgangers, heeft Apple onder de motorkap verschillende wijzigingen toegepast. Zo is een snellere chip aanwezig en is het scherm drukgevoelig geworden. Door harder op het scherm te drukken kan een soort rechtermuisklik worden geactiveerd.