iOS 9 zou vier dagen nadat het beschikbaar kwam door ruim 50 procent van de iOS-gebruikers zijn geïnstalleerd.

Dat meldt Apple maandag. Apple baseert zijn cijfers op het bezoek van de App Store op 19 september. iOS 9 is sinds 16 september beschikbaar.

Bij het verschijnen van iOS 8, een jaar geleden, installeerde 46 procent van de gebruikers de update naar het nieuwe systeem in evenveel tijd. Dat was toen geen record; iOS 7 was een jaar eerder populairder en werd sneller geïnstalleerd.

Omdat Apple de uitrolsnelheid van zijn systeem meet op basis van bezoek van de App Store, zijn mogelijk niet alle actieve iPhones en iPads eerlijk vertegenwoordigd.

Andere meetmethoden

Verschillende andere partijen meten ook de verdeling van iOS-versies. Zo meet webtrend-analysebureau Mixpanel de verdeling op basis van miljoenen apps die de analysesoftware van het bedrijf gebruiken.

Volgens de meetmethode van Mixpanel had op 19 september pas 29,6 procent van de iOS-gebruikers de update naar iOS 9 geïnstalleerd.

Marketing-analysebureau Fisku doet metingen op basis van advertentieweergaven in apps op iOS. Volgens dat bedrijf had 29,1 procent van de iOS-gebruikers vier dagen na het verschijnen de update naar iOS 9 geïnstalleerd.

Hoewel dat sneller is dan iOS 8, is het aandeel fors lager dan bij iOS 6 en iOS 7. Die waren vier dagen na verschijnen al door respectievelijk 34,7 en 42 procent van de iOS-gebruikers geïnstalleerd, volgens de meetmethode van Fisku.