Apple heeft woensdag de nieuwe iPhone 6S en iPhone 6S Plus onthuld. De nieuwe smartphones zijn vanaf eind september verkrijgbaar in een beperkt aantal landen.

Dat deed Apple tijdens een presentatie waar ook al de grotere iPad Pro en nieuwe Apple TV getoond werden.

De nieuwe modellen komen naast de bestaande drie kleuren grijs, zilver en goud ook beschikbaar in de kleur roségoud. Het materiaal is ook geüpdatet. Alle nieuwe iPhones zijn gemaakt van speciaal 7000-serie aluminium dat ook in de Apple Watch gebruikt wordt. Dit aluminium is sterker dan het type dat tot nu toe gebruikt is in iPhones.

Bovendien is het glas volgens Apple sterker en beter bestand tegen krassen. Het gaat echter niet om saffierglas, waarover geruchten gingen.

3D Touch

De iPhone 6S en 6S Plus krijgen bovendien een nieuwe schermtechnologie met de naam 3D Touch. Het scherm is daardoor drukgevoelig. Door harder op het scherm te drukken zijn er nieuwe interacties mogelijk. Door op de camera-app hard te drukken komt bijvoorbeeld een popup omhoog met keuzes als: video opnemen of selfie maken. Deze snelkoppelingen vanaf het thuisscherm worden al ondersteund door Instagram, Facebook en Dropbox en diverse Apple-apps.

3D Touch moet ook gaan werken in applicaties waarbij meer druk bijvoorbeeld een preview van een mail kan geven in een popupscherm.

Video: Apple presenteert nieuwe iPhone 6S

Specificaties

De nieuwe iPhones gaan draaien op de nieuwe A9-processor. De chip is uiteraard sneller en energiezuiniger dan vorig jaar. Apple belooft 70 procent meer snelheid dan bij de A8-chip van de iPhone 6. De grafische prestaties zouden met 90 procent toenemen.

Siri is op de nieuwe iPhones altijd op de achtergrond beschikbaar en kan op elk moment worden opgeroepen door "Hey Siri" te zeggen, ook als de telefoon is uitgeschakeld. De vingerafdrukscanner is volgens Apple twee keer zo snel geworden als die in de iPhone 6.

Dankzij een nieuwe wifi-chip belooft Apple daarnaast twee keer snellere wifi-mogelijkheden. De nieuwe iPhones draaien op het nieuwe iOS 9 dat ook beschikbaar zal zijn voor oudere iPhones.

Prijs en beschikbaarheid

Apple blijft het 16 GB-model als instapmodel leveren. Daarnaast blijven het 64 en 128 GB-model beschikbaar, een 32 GB-versie biedt Apple niet aan. De prijs van de nieuwe iPhones blijft gelijk op 699 euro voor de goedkoopste versie.

De voorbestellingen starten op zaterdag 12 september waarna de iPhones 25 september in de eerste landen in de winkels liggen. Nederland hoort daar nog niet bij. Wanneer de iPhone 6S en 6S Plus in Nederland uitkomen, is nog niet bekendgemaakt.

Camera

De camera van de iPhone 6S en 6S Plus krijgen 12 in plaats van 8 megapixel. Het is de eerste keer in vier jaar dat Apple het aantal megapixels van de iPhone upgrade. De nieuwe camera maakt dus op hogere resolutie foto's met meer details. Apple heeft ook de beeldprocessor geüpdatet om er naar eigen zeggen voor te zorgen dat de beeldkwaliteit ondanks de hogere resolutie niet achteruit gaat.

Dankzij de nieuwe camera is het ook mogelijk met de nieuwe iPhones ultra hd-video's te schieten. Ultra hd staat voor een resolutie van 3840 x 2160 pixels. De selfiecamera heeft nu 5 megapixel. Voorheen was dat slechts 1,2 megapixel. Bovendien kan het scherm wit worden gemaakt om te dienen als extra belichting bij het maken van een selfie.

Apple introduceert ook een soort livefoto's. Standaard neemt de camera naast een foto ook beeld 1,5 seconde voor en na de foto. Op die manier worden de momenten voor en na de foto ook opgenomen. Hoeveel ruimte zo'n livefoto in beslag neemt, is onduidelijk.