Apple komt later dit jaar met een nieuw iPad-model met een groter scherm, stylus en toetsenbord. Bovendien komt er een nieuwe variant van settopbox Apple TV uit.

Dat maakte Apple woensdag bekend tijdens een persconferentie. De nieuwe iPad Pro is vanaf november verkrijgbaar vanaf 799 dollar.

Het scherm is 12,9 inch. De normale iPad heeft een 9,7 inch-scherm. De resolutie bedraagt 2732 x 2048 pixels. Dat levert 77 procent meer pixels op dan bij huidige iPad-modellen met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Dankzij het grote scherm is het bijvoorbeeld mogelijk twee apps naast elkaar op één scherm te draaien.

Specificaties en maten

De iPad Pro gaat draaien op de A9X-processor van Apple. Het bedrijf stelt dat die chip grafisch twee keer zo snel is als de processor uit de iPad Air van vorig jaar. Die kracht is nodig om die pixels aan te sturen.

De accuduur bedraagt volgens Apple tien uur. Onder welke omstandigheden is niet bekend. De nieuwe iPad beschikt over vier speakers die het volume automatisch verdelen op basis van hoe de iPad Pro wordt vastgehouden.

De iPad Pro is 6,9 millimeter dik, iets dikker dan de 6,1 millimeter iPad Air. Het gewicht komt uit op 712 gram. Fors meer dan de 437 gram van de iPad Air 2. Aan de achterkant zit een 8 megapixel-camera verwerkt en aan de voorkant is een 1,2 megapixelcamera te vinden. Net als alle recente iOS-producten van Apple is de iPad Pro tot slot uitgerust met een vingerafdrukscanner.

Video: Apple onthult grotere iPad

Toetsenbord en stylus

Apple toonde ook een hoes voor de nieuwe iPad waarin een fysiek toetsenbord verwerkt zit. Het hoes heeft ook direct een standaard om de iPad Pro neer te kunnen zetten.

Naast het toetsenbord is er straks een stylus beschikbaar met de naam Apple Pencil. Net als bij andere modellen, is de Apple Pencil drukgevoelig. De stylus gaat enkele uren mee op een lading en kan opgeladen worden via de poort van de iPad Pro.

Ontwikkelaars kunnen ondersteuning voor de Pencil gaan inbouwen in hun apps. Apple heeft dat voor een aantal standaard apps al gedaan. Bovendien gaan onder meer de Office-apps van Microsoft de stylus ondersteunen. Ook komen er volgens Apple nieuwe apps uit voor de iPad Pro en Apple Pencil.

Prijzen

De iPad Pro is straks net als andere iPads en iPhones verkrijgbaar in het grijs, zilver en goud. De goedkoopste versie met 32 GB en wifi zal 799 dollar kosten. Voor 128 GB en wifi moet 949 dollar worden betaald en de 128 GB-versie met 4G zal 1079 dollar kosten. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

De Apple Pencil zal los verkocht worden voor 99 dollar en ook de toetsenbordcover moet los worden aangeschaft voor een prijs van 169 dollar. De iPad Pro komt in november op de markt.

Apple toonde ook een nieuwe iPad Mini 4 aan met de specificaties van de iPad Air 2, maar dan in een kleinere behuizing. Dit model gaat 399 dollar kosten.

Nieuwe Apple TV

Naast nieuwe iPads presenteerde Apple woensdag de nieuwe settopbox Apple TV. De nieuwe Apple TV heeft voor het eerst toegang tot de App Store. Bij het huidige model was slechts een zeer beperkt aantal standaard geïnstalleerde programma’s te gebruiken.

Bovendien is de settopbox via de afstandsbediening nu ook te besturen met spraak. De Apple TV ondersteunt Siri zodat met spraak bijvoorbeeld films kunnen worden opgezocht met een bepaalde acteur. Bij het huidige model moesten op een toetsenbord op de tv letters geselecteerd worden met de afstandsbediening.

De afstandsbediening zelf is flink vernieuwd. Hij is wat breder en hoger geworden. Bovenaan zit een glazen touchpad waarop met de vingers genavigeerd kan worden. Daaronder zitten wat fysieke knoppen, bijvoorbeeld voor de spraakbesturing.

Daarnaast is hij bewegingsgevoelig zoals de Wii-controller van Nintendo. Deze functie lijkt vooral gericht te zijn op games. De controller gaat zo'n drie maanden mee op een acculading. De Apple TV zelf is wat dikker geworden.

Zoekfuncties en apps

Siri kan tegelijkertijd zoeken naar films en programma's in verschillende apps. Bovendien is het mogelijk vervolgselectie uit te spreken. Dus na "toon James Bond-films", kan gevraagd worden om "alleen de films met Sean Connery". De zoekfunctie heeft veel weg van wat Google aanbiedt op Android TV.

Apple hoopt dat ontwikkelaars snel aan de slag gaan om apps te maken voor de nieuwe settopbox. De Apple TV draait op nieuwe software met de naam tvOS dat gebaseerd is op iOS, maar dan aangepast voor de televisie. Het bedrijf kondigde al een aantal apps aan van diverse games en streamingdiensten.

"De toekomst van tv is apps", aldus Apple-ceo Tim Cook. "Die trend is al begonnen met mensen die op hun iPhones en iPads tv kijken via een app."

De nieuwe Apple TV is eind oktober in de eerste landen beschikbaar. Het 32 GB-model kost 149 dollar en de 64 GB-variant kost 199 dollar.

Apple Watch-modellen

Apple kondigde tot slot ook nieuwe uitvoeringen van de Apple Watch aan. Deze klokjes zijn gemaakt van aluminium maar hebben een gouden of roségouden laag. Die kleuren bestonden al, maar waren dan van massief goud waardoor ze erg duur waren. De nieuwe kleuren kosten hetzelfde als de huidige Apple Watch Sport van aluminium die verkrijgbaar is vanaf 419 euro.

Daarnaast komen er nieuw bandjes aan. Apple gaat onder meer samenwerken met Hermes voor het maken van nieuwe bandjes van onder meer leer. Deze uitvoeringen zullen echter slechts in een aantal winkels beschikbaar zijn. Bestaande bandjes komen in meer kleuren beschikbaar.