Google zou een knieval overwegen voor de Chinese overheidscensuur. Het bedrijf wil graag de Google Play store naar de Chinese markt brengen.

Dat schrijft The Information.

Android-apparaten die in China verkocht worden, zijn anders dan die in Nederland te koop zijn. De Chinese apparaten draaien op een aangepaste versie van Android. Dat komt doordat de Google Play store in China officieel niet beschikbaar is.

Cyberaanval

Google verliet China in 2010 nadat het bedrijf de Chinese overheid van cyberaanval betichtte. Google beëindigde daarop de censuur die het bedrijf tot dan toe op zoekresultaten toepaste en verplaatste al zijn diensten naar Hong Kong. Sindsdien zijn Google-diensten moeilijk of helemaal niet bereikbaar in China.

Maar nu lijkt het erop dat Google zich toch weer naar de censuurwetten van China wil gaan schikken. Het bedrijf “zal de lokale wetten naleven en apps die de overheid onwelgevallig zijn blokkeren”.

Controle

Door de Google Play store officieel naar China te brengen, wil Google de controle over Android terugkrijgen. Ook wil het bedrijf de Chinese app-markt internationaliseren door Chinese appmakers de kans te geven hun apps buiten China te verspreiden en internationale appmakers te helpen hun apps in China aan de man te brengen.

De Chinese markt is goed voor een groot gedeelte van de wereldwijde groei in de mobiele sector. Android doet het er goed, maar Google verdient daar momenteel weinig aan. Met de knieval, die mogelijk al deze herfst komt, voor de Chinese censuur zou het bedrijf een grotere voet tussen de deur willen krijgen.