Huawei heeft woensdag een nieuwe smartphone gepresenteerd. De Mate S krijgt een 5,5 inch-scherm met full hd-resolutie. Een premium-variant van het toestel krijgt een drukgevoelig force touch-scherm.

Door gebruik van de force touch-technologie kan de telefoon merken hoe hard de gebruiker op het scherm drukt. Hard drukken op de onderkant van het scherm, de 'magic bottom', roept bijvoorbeeld een app-menu op.

Huawei toonde ook dat het mogelijk is om een object, bijvoorbeeld een sinaasappel, op de Mate S te leggen. Het apparaat kan dan inschatten hoe zwaar het object is.

De Apple Watch maakt al gebruik van force touch-technologie, en verwacht wordt dat de iPhone 6S ook een force touch-scherm krijgt. Dat toestel wordt volgende week gepresenteerd.

Het is onduidelijk wanneer de force touch-versie van de Mate S precies verschijnt. In eerste instantie verschijnt het toestel zonder die technologie. Een uitvoering in het zilver en grijs met 32 GB opslag zal 649 euro kosten. Roze en gouden versies krijgen 64 GB opslag en een prijs van 699 euro. Hoeveel duurder de force touch-versie wordt is niet bekend.

Vingerafdrukscanner

Qua ontwerp lijkt het apparaat vrij veel op zijn voorganger, de Mate 7. De behuizing is volledig van metaal gemaakt en op de achterkant van het toestel zit een vingerafdrukscanner om de smartphone te ontgrendelen. Volgens Huawei is de scanner verbeterd, waardoor hij twee keer zo snel en twee keer zo gevoelig is.

De vingerafdrukscanner zou nu ook goed moeten reageren op zeer droge of zweterige vingers. Bovendien is het mogelijk om over de scanner te swipen om de software te besturen. Een verticale swipe roept bijvoorbeeld het notificatiemenu op. 

In de fotogalerij kan horizontaal over de scanner worden geveegd om door foto's te bladeren. Bij het maken van selfies werkt de vingerafdrukscanner als sluiterknop.

Camera en accu

Huawei maakt in het toestel gebruik van het nieuwste soort Gorilla Glass, dat aan de zijkant licht afloopt naar de rand. De Mate S heeft een Kirin-processor van Huawei zelf en 3 GB werkgeheugen.

Aan de achterkant van het toestel zit een 13 megapixel-camera die volgens Huawei kleuren vastlegt die natuurgetrouwer zijn dan in eerder toestellen. In de software is een speciale pro-modus toegevoegd die betere foto's mogelijk moet maken.

De accu in het toestel heeft een getrapt ontwerp, waardoor een grotere batterij mogelijk is. Daardoor moet de smartphone altijd minstens een hele dag op één acculading meegaan. Volgens Huawei laadt het toestel twee keer zo snel op als concurrerende telefoons.

Software

In de Mate S kunnen twee simkaarten worden gestoken, of een simkaart en een sd-kaart. Het apparaat heeft drie microfoons die het mogelijk maken om gericht geluid op te nemen, waarbij minder omgevingsgeluid wordt vastgelegd.

Net als bij eerdere toestellen levert Huawei zijn eigen versie van Android mee, met verschillende aanpasbare thema's. Nieuw is de mogelijkheid om met een knokkel patronen op het scherm te tekenen, waarna bepaalde apps opstarten. Er kan bijvoorbeeld een 'M' worden getekend om de muziek-app te starten.

Huawei Watch

Huawei maakte woensdag bekend dat zijn Android-smartwatch later deze maand beschikbaar zal zijn voor prijzen van minstens 399 euro. Het apparaat verschijnt in vier verschillende uitvoeringen, waarvan de duurste 699 euro zal kosten.

De Huawei Watch werd in februari al getoond, maar toen was nog onbekend wanneer het apparaat zou verschijnen.