Apples mobiele besturingssysteem iOS doet het goed in Europa. Dit gaat ten koste van het marktaandeel van Android.

Dat blijkt uit marktonderzoek van Kantar, dat de markt in de vijf grootste Europese (Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) markten bekeek in het tweede kwartaal van 2016. Nederland is niet in het marktonderzoek inbegrepen. 

27 procent van de smartphonekopers in het tweede kwartaal stapten over van een Android-apparaat naar een iOS-apparaat. In de Verenigde Staten ligt dit percentage veel lager, op 9 procent. 

De marktonderzoeker wijst er bovendien op dat de iPhone 6 en iPhone 6 Plus waarschijnlijk voorlopig nog goed zullen verkopen, ook na de onthulling van de volgende iPhones, op 9 september. "32 procent van de verkopen van de iPhone 5S werden pas na de lancering van de iPhone 6 gegenereerd", aldus onderzoekshoofd Carolina Milanesi van Kantar.

Ondanks de overstappende consumenten is Android nog wel veruit de grootste speler op de smartphonemarkt in de vijf grote Europese markten. In Duitsland, bijvoorbeeld heeft Android een marktaandeel van 73,7 procent, tegenover 15,2 procent voor iOS. In Groot Brittannië zijn de verschillen iets kleiner, met 54,4 procent voor Android en 32,7 procent voor iOS. 

De Europese smartphonemarkt raakt steeds meer verzadigd, meldt Kantar verder. Het percentage consumenten dat voor het eerst een smartphone kocht daalde naar 25 procent, vergeleken met 29 procent in dezelfde periode een jaar eerder.