Amazon heeft flink gesneden in zijn hardwaretak, waar onder meer de geflopte Fire Phone werd ontwikkeld.

Dat meldt de Wall Street Journal donderdag op basis van anonieme bronnen. Hoeveel mensen precies weg moeten bij het bedrijf is onduidelijk, maar er zouden in ieder geval "tientallen" ontslagen zijn gevallen.

De getroffen ontwikkelaars werkten bij Lab126, de tak van Amazon die nieuwe hardwareprojecten ontwikkelt. Uit Lab126 komen onder meer de Fire Phone, Fire-tablets, spraakassistent Echo en settopbox Fire TV voort.

Slimme stylus

Een aantal projecten van Lab126 wordt nu echter op een lager pitje gezet, aldus de bronnen. Zo werd gewerkt aan een nieuwe smartphone, maar is de ontwikkeling daarvan op de lange baan geschoven.

Ook de ontwikkeling van een grote 14 inch-tablet, een projector en een slimme stylus die boodschappenlijsten digitaliseert zouden zijn opgeschort of vertraagd. Volgens de Wall Street Journal werkt Lab126 nog wel aan een high-end computer voor in de keuken, die onder meer boodschappen zou kunnen bestellen bij Amazon.

Ook zou Amazon nog inzetten op een tablet met 3D-scherm, en een veel betere batterij voor in de Kindle-e-readers van het bedrijf.

Afgekraakt

Amazon lanceerde vorig jaar met veel bombarie de Fire Phone, maar het apparaat werd door de Amerikaanse pers afgekraakt. De smartphone was even duur als high-end smartphones, maar bevatte eigen software van Amazon. Ook had het apparaat een scherm dat een 3D-effect kon weergeven en camera's die het gezicht van de gebruiker konden herkennen.

Volgens bronnen van de Wall Street Journal stond Amazon-directeur Jeff Bezos er persoonlijk op dat die functies werden toegevoegd, ook al vonden ontwikkelaars ze "gimmicky en onnodig duur".

Woensdag verlaagde Amazon de prijs van de Fire Phone naar 130 dollar (115 euro), inclusief een jaarabonnement op Amazon Prime, met een waarde van 99 dollar. De webwinkel moest onlangs 170 miljoen dollar afschrijven op onverkochte voorraden van de telefoon.