In Noord-Groningen wordt een proef gestart met supersnel 5G-internet. De omgeving van Loppersum is het eerste plattelandsgebied ter wereld dat zo'n netwerk krijgt. 

Dat meldt RTV Noord.

Slechts op twee andere plekken in de wereld worden proeven gedaan met opvolgers van 4G, in Finland en Zuid-Korea. Daar gaat het echter om proeven in een stedelijke gebieden.

Het was het idee van het Economic Board Groningen, dat in het leven geroepen is om de economie in het aardbevingsgebied te versterken, om van Noord-Groningen een proeftuin voor 5G te maken. De organisatie wist bedrijven als KPN, Ericsson, Huawei en TNO achter dat initiatief te scharen.

Nieuwe bedrijven

Er is nog geen wereldwijde 5G-standaard vastgesteld, maar verschillende bedrijven voeren proeven uit met technologieën die uiteindelijk tot 5G kunnen worden gedoopt.

De nieuwe standaard voor mobiel internet moet veel sneller worden dan 4G, maar moet er bovenal ook voor zorgen dat er veel meer apparaten tegelijk verbonden kunnen zijn met het netwerk. Het gaat dan niet alleen om smartphones en tablets, maar bijvoorbeeld ook slimme infrastructuur en zelfrijdende auto's.

Die auto's hebben een lagere responstijd nodig in de communicatie met andere voertuigen, zodat ongelukken kunnen worden voorkomen. Die responstijd (ping) ligt bij 4G op tientallen milliseconden, maar netwerkbouwers willen dat 5G-netwerken een ping van hooguit 1 milliseconde krijgen.

Regio

De introductie van het snelle internet in Groningen is bedoeld om nieuwe bedrijven naar de regio te trekken, legt directeur Marco Smit van Economic Board Groningen uit. Zij kunnen in Loppersum producten ontwikkelen die gebruikmaken van 5G.

Pas in een later stadium kunnen de inwoners ook gebruikmaken van 5G. Providers verwachten dat 5G-netwerken op zijn vroegst rond 2022 beschikbaar zullen zijn in Europa.