Het Amerikaanse patentbureau heeft een belangrijk designpatent van Apple ongeldig verklaard. Het bewuste patent werd ook in een grote rechtszaak tegen Samsung gebruikt.

Dat meldt Foss Patents dinsdag.

In een voorlopige uitspraak stelt een speciale commissie van de United States Patent and Trademark Office (USPTO) dat Apple het patent ten onrechte toegewezen heeft gekregen.

Apple heeft onterecht gebruikgemaakt van een ingangsdatum van twee andere patenten. Het bewuste designpatent werd echter pas later ingevoerd en daarvoor waren al diverse andere patenten van onder meer LG en Sharp ingediend die een soortgelijk ontwerp omschrijven.

Het gaat om het patent D618.677 dat slaat op het ontwerp van de voorkant van de iPhone die bedekt is met één glasplaat waarin de speaker en thuisknop verwerkt zijn. Het is een van de belangrijke patenten in veel rechtszaken van Apple tegen Samsung.

Het patent werd in juni 2010 ingediend, maar er wordt in verwezen naar gerelateerde patenten uit 2007. Die verwijzing gaat volgens het de USPTO dus niet op.

Amerikaanse rechtszaak

Als het Apple-patent definitief ongeldig wordt verklaard kan dat gevolgen hebben voor de Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung. De zaken buiten de VS werden een jaar geleden geschikt.

In eerste instantie moest Samsung 930 miljoen dollar aan schadevergoedingen betalen vanwege patentschending met smartphones en tablets. Later werd die boete verlaagd naar 548 miljoen dollar waarna Samsung eiste dat de hele zaak opnieuw behandeld zou worden.

De rechter heeft al laten weten dat dat niet zal gebeuren. Samsung kan alleen nog naar het Federaal Hooggerechtshof, de Supreme Court, stappen. Dat is in de Verenigde Staten het hoogste gerechtshof. Of het Zuid-Koreaanse bedrijf dat zal doen vanwege de voorlopige uitspraak van de USPTO is niet bekend.