HTC heeft in het tweede kwartaal van 2015 een recordverlies geleden. Het bedrijf verwacht in de komende maanden opnieuw een forse krimp.

Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt (pdf). De omzet kwam in het tweede kwartaal op 33 miljard Taiwanese dollar (956 miljoen euro), bijna twee keer zo laag als een jaar eerder.

Het bedrijf draaide een recordverlies van 8 miljard Taiwanese dollar (232 miljoen euro). Dat is ruim twee keer zo veel als ooit eerder in de geschiedenis van het bedrijf.

In het derde kwartaal verwacht HTC een omzet van tussen de 19 en 22 miljard Taiwanese dollar (550 tot 640 miljoen euro). Dat zou opnieuw een halvering van de omzet ten opzichte van een jaar eerder betekenen, en het laagste omzetcijfer sinds de opkomst van de smartphone.

Bovendien verwacht HTC een verlies van ruim 4 miljard Taiwanese dollar (116 miljoen euro). De telefoonmaker zegt te bezuinigen om in de toekomst weer succesvol te worden.

Verkopen

De smartphoneverkopen van HTC zijn in korte tijd scherp teruggelopen. De toestellen van het bedrijf werden de afgelopen jaren doorgaans goed ontvangen door recensenten, maar het bedrijf miste de marketingkracht om het op te nemen tegen giganten als Samsung en opkomende Chinese concurrenten als Huawei.

HTC stelt donderdag dat vooral de vraag naar high-end-telefoons tegenvalt. In het midden- en budgetsegment verkoopt het bedrijf traditioneel weinig, dus ziet HTC zijn markt verdampen. Alleen in een aantal opkomende markten zegt de fabrikant groei te zien.

Tegen persbureau Reuters zegt financieel directeur Chang Chialin dat HTC "over de hele linie" banen gaat schrappen. Het exact aantal banen dat verdwijnt is niet bekend, maar is volgens Chang "significant".

In de toekomst wil HTC nieuwe productgroepen aanboren om te groeien. Samen met gamebedrijf Valve werkt de Taiwanese firma aan het ontwikkelen van de HTC Vive, een virtualrealitybril die aan het eind van het jaar moet worden gelanceerd.