Het aantal verschillende apparaten dat op Android draait blijft verder toenemen. Er zijn momenteel 24.093 verschillende tablets en smartphones die op Googles besturingssysteem draaien, 78 procent meer dan vorig jaar.

Dat blijkt uit data van Open Signal. Vorig jaar werden er nog 18.796 verschillende Android-apparaten geteld, in 2013 waren dat er 11.969 en het jaar daarvoor 3.997. 

Samsung is veruit de grootste fabrikant van Android-toestellen, met 37,8 procent van de apparaten die zijn opgemerkt door Open Signal. Hoewel Samsung hiermee de grootste is, is het niet het grootste aandeel dat het bedrijf had in deze statistieken. In 2012 was Samsung volgens Open Signal nog goed voor 43 procent van de markt.

De overige fabrikanten komen ver onder Samsung. Sony is de nummer twee, met 4,8 procent. Daarna volgen LG, Motorola en HTC.

Problematisch

De fragmentatie van Android is een probleem omdat het optimaliseren van een app daardoor moeilijk wordt. Ontwikkelaars moeten rekening houden met steeds meer verschillende apparaten, met allemaal andere knoppen, afmetingen en sensoren.

Apple heeft daar minder last van, omdat er maar een klein aantal verschillende iPhones zijn. 

Oude versies

Niet alleen de fragmentatie van de Android-apparaten is een probleem. Ook het aantal oude Android-versies dat nog gebruikt wordt bezorgt problemen voor ontwikkelaars. Volgens Googles eigen data draait minder dan 20 procent van de Android-gebruikers de laatste versie van het besturingssysteem (Lollipop). 

Het grootste deel van de gebruikers (39,3 procent) gebruikt nog steeds een oudere versie, zoals versie 4.4 Kitkat of Jelly bean (4.1, 4.2 en 4.3). Ter vergelijking: 85 procent van de iOS-gebruikers draait een versie van iOS 8, meldt Apple.