Samsung wil zijn Android-toestellen sneller voorzien van updates voor grote beveiligingslekken.

De Zuid-Koreaanse fabrikant zei woensdagmiddag op zijn website eens in de maand updates te willen afleveren, waar dat nu veel minder regelmatig gebeurt. Het bericht van Samsung verdween kort na publicatie weer van de site.

Onlangs bleek dat veel Android-telefoons volledig over te nemen zijn met een enkel mms'je of Hangouts-bericht, dat niet eens geopend hoeft te worden. Samsung zegt het oplossen van deze bug een hoge prioriteit te hebben gegeven.

"Omdat bugs in software constant op nieuwe manieren worden misbruikt, is het ontwikkelen van een snel reactieproces om beveiligingspatches aan onze apparaten te sturen zeer belangrijk voor het beschermen van onze klanten", aldus vicepresident Dong Jin Koh van Samsung. "We geloven dat dit nieuwe process de beveiliging en mobiele ervaring van onze apparaten sterk zal verbeteren."

Verouderd

Het bedrijf zegt samen te werken met providers om updates snel beschikbaar te stellen.

Veel Android-toestellen draaien op verouderde software, omdat updates die door Google worden uitgevoerd eerst nog moeten worden verwerkt door de fabrikanten van toestellen en door de provider van klanten. Daarom beschikt momenteel minder dan één op de vijf Android-toestellen over de nieuwste versie, terwijl bijna de helft draait op versies van 2013 en eerder.

Het is onduidelijk of de snellere updates alle toestellen van Samsung zullen bereiken, of alleen de duurdere modellen met nieuwere versies van Android.