Apple ontkent dat het plannen heeft om een eigen virtuele provider op te richten. 

Dat deed het bedrijf dinsdag middels een statement aan Amerikaanse media, zo meldde CNBC en kort daarna Reuters.

De zeldzame verklaring van Apple, dat normaal nooit op geruchten ingaat, volgt na berichten van maandag dat het bedrijf een telecomprovider zou willen worden. Apple stelt dat het nooit gesprekken heeft gevoerd en niet van plan is de telecommarkt te betreden.

Business Insider meldde maandag op basis van anonieme bronnen dat Apple zowel in Europa als de Verenigde Staten gesprekken gevoerd had over het opzetten van een virtuele provider.

Virtuele provider

Een virtuele provider is een aanbieder die geen eigen netwerk heeft, zoals Telfort of Ben. Deze providers gebruiken het netwerk van bijvoorbeeld KPN, T-Mobile en Vodafone en betalen de netwerkbeheerder voor toegang.

Apple wil volgens de bronnen een provider opzetten voor mensen die een iPhone kopen. Vervolgens zou de smartphone automatisch het beste netwerk kiezen op dat moment. Apple zou dus samenwerken met meerdere providers voor toegang tot hun netwerken.

Met dergelijke plannen zou de iPhone-maker providers grotendeels buitenspel zetten. Zij krijgen dan wel een deel van de inkomsten, maar hebben geen directe band meer met de klanten die bij Apple een abonnement afnemen.